Geel

Ziekenhuis Geel zoekt nog 40.000 euro voor revalidatietuin

Ziekenhuis Geel is volop bezig met de bouw van een revalidatietuin voor zijn patiënten. De tuin zal de patiënten helpen fysiek en mentaal te herstellen tussen het groen. Om dit te verwezenlijken doet het ziekenhuis beroep op de vzw Dimpnafonds. Ze hebben nog 40.000 euro nodig om de tuin af te werken.

De nieuwe revalidatietuin maakt patiënten klaar voor het echte leven buiten het ziekenhuis. Het gaat hier niet enkel over mensen die revalideren na een operatie, ongeluk of chemotherapie. Op dit moment verblijven er veel mensen in het ziekenhuis die herstellen van een Covid-19-besmetting.

‘Binnen in het ziekenhuis en in het revalidatiecentrum trainen onze patiënten in een zeer veilige, nagebootste omgeving. Maar in het echte leven zijn er meer uitdagingen’, zegt Veronique Luyten, bezielster van het project en adjunct-diensthoofd van het revalidatiecentrum van Ziekenhuis Geel. ‘Met de revalidatietuin zorgen we dat patiënten kunnen revalideren in een realistische omgeving. Ze krijgen er te maken met verschillende ondergronden, hellingen, trappen… allemaal fysieke hindernissen op hun parcours.’

40.000 euro nodig

De vzw Dimpnafonds zamelt geld in bij bedrijven en particulieren om de patiënten van het ziekenhuis te helpen. Dankzij de steun van Spronken Orthopedie is er al veel werk verricht. De bouw zit nu in de laatste fase, maar om die af te werken is er nog 40.000 euro nodig. Vzw Dimpnafonds doet nu een oproep aan de bevolking om een gift te doen.

De giften zullen onder andere besteed worden aan speciale fietsen, sportmateriaal, moestuinbakken, ergonomisch tuingereedschap en stapstenen. ‘De tuin geeft ons de mogelijkheid om specifieke vaardigheden te oefenen zoals rijden met een rolstoel, leren fietsen, tuinieren, sportactiviteiten…  Op deze manier hopen we onze patiënten beter voor te bereiden op het functioneren in het echte leven,’ aldus Luyten.

De tuin zal voor iedereen toegankelijk zijn: Patiënten en hun familie, buren en bewoners van het nabijgelegen woon-zorgcentrum kunnen een wandeling maken in de nieuwe tuin.

Wie wil doneren kan dat online of op het rekeningnummer BE53 0689 0926 1253. Voor elke gift van 40 euro wordt er een bloempje geplant in de tuin.