GeelKasterleeLaakdal

200 Kempense speel- en sportterreinen en schoolomgevingen worden rookvrij

Sinds maandag zijn zo’n 200 openbare domeinen, waar kinderen vaak komen, volledig rookvrij. Dat is een project van Generatie Rookvrij. Concreet gaat het om 130 speelterreinen en 70 schoolomgevingen waar roken vanaf nu niet meer toegestaan is, want ‘Zien Roken, Doet Roken’.

In teken van Werelddag Zonder Tabak, was dit het perfecte moment om de campagne voor te stellen. In totaal werken 18 gemeenten uit eerstelijnszones Zuiderkempen, Middenkempen, Kempenland en Baldemore samen om kinderen zo weinig mogelijk in contact te laten komen met roken. Naast het verbieden van roken in de buurt van openbare plaatsen, investeren de gemeenten ook in rookstopcursussen voor rokers.

De openbare speelterreinen in Geel zal pas vanaf het najaar een rookverbod gelden.

Alle ingekleurde gemeenten doen mee aan de actie en maakten de openbare speelplaatsen rookvrij.

Generatie Rookvrij

Generatie Rookvrij is een initiatief van Kom Op Tegen Kanker in samenwerking met Stichting Tegen Kanker, en enkele andere organisaties. ‘Wij willen dat elk kind, geboren na 2019, rookvrij en gezond kan opgroeien’, zegt Veronique Le Ray, woordvoerster bij Generatie Rookvrij. ‘Tabak veroorzaakt een heel aantal kankers bij rokers, maar ook bij mensen die spelen of groeien bij mensen die roken. Dat heet passief roken en dan heb je 20 % meer kans om kanker op te lopen in je leven.’

Ook Jules Verhoeven, in Geel ook wel bekend als Julien van ’t Kelderke, is enthousiast. Hij probeert al enkele jaren de speelpleinen in Westerlo, waar hij woont, rookvrij te maken. ‘Ik vind het een prachtig initiatief. Ik heb zelf 5 kinderen en 4 kleinkinderen dus ik heb al veel tijd doorgebracht in speeltuinen. Wij moesten altijd dat rookgedrag, de rook en peuken er bijnemen. Maar ik denk dat het tij aan het keren is, want als ik tegen mijn vrienden en kennissen uitleg wat het doel is van Generatie Rookvrij, dan steunen ze dat. Dus ik denk wel dat, mits wat begrip van de rokers, onze kinderen binnenkort rookvrij kunnen spelen.’