GeelKasterleeLaakdal

65% van Kempense bedrijven kampt met tekort aan grondstoffen

Ongeveer 65 procent van de bedrijven in de Kempen ondervinden leveringsproblemen door een tekort aan grondstoffen. Dat blijkt uit een bevraging van Voka Mechelen – Kempen. 40 procent van de ondernemers heeft op dit moment de prijzen nog niet verhoogd. De rest zegt niet anders te kunnen.

De economie in onze regio zal in juni het hoogste niveau in vijftien jaar halen, dat blijkt uit de meest recente conjunctuurbarometer. Het is al geleden van augustus 2007 dat onze economie het nog zo goed deed. De plotse boost zorgt ervoor dat de vraag heel erg gestegen is. Het aanbod kan niet volgen. Vooral de hout-, staal- en aluminiumsector lijdt hier sterk onder.

‘Voor een kwart van de ondernemingen zijn de toeleveringen sterk verstoord’, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. ‘Dit komt vooral door schaarste bij de leveranciers. Of problemen met het transport van goederen. Deze situatie mag niet lang duren. Het marktmechanisme moet snel hersteld worden. We moeten er écht voor zorgen dat onze economie zo snel en veilig mogelijk volledig open kan. Zodat de hele logistieke keten op volle toeren kan draaien. We vragen ook flexibiliteit bij het afsluiten van raamcontracten. En voor de bedrijven is het zaak om het productieproces zo voorspelbaar mogelijk te maken.”

Te weinig arbeidskrachten

Naast een tekort aan grondstoffen, kampen de ondernemingen ook met een tekort aan werkkrachten. Twee op drie bedrijven wil aanwerven, maar stuit op meer struikelblokken dan normaal. In de grote ondernemingen laten zelfs 3 op 4 ondernemingen weten in de problemen te zitten. Tegen de zomer zullen er in de regio zo’n 5.000  vacatures openstaan.

“Er zijn ook dringend noodzakelijke hervormingen aan onze arbeidsmarkt nodig. Als onze bedrijven geschikt personeel willen vinden, kunnen we niet op deze manier blijven aanmodderen. We moeten elke regio in dit land de instrumenten geven om op maat in te grijpen”, zegt Tom Laveren.