Geel

Artistiek directeur van S.M.A.K organiseert derde editie Middle Gate

Artistiek directeur van het Stedelijk Museum voor Acutele Kunst in Gent, Philippe Van Cauteren wil de derde versie van Middle Gate in elkaar steken. Dat heeft hij aan het Cultuurcentrum De Werft laten weten. Het cultuurcentrum had hem al eerder gevraagd, maar nu heeft hij dus toegezegd. De derde editie van Middle Gate zal in 2023 plaatsvinden.

Middle Gate is de vijfjaarlijkse tentoonstelling die je verschillende maatschappelijke thema’s uit de legende van de Heilige Dimpna bijbrengt. In 2013 organiseerde Jan Hoet de eerste Middle Gate. Zijn concept steunde op drie pijlers: Mythe, Psychiatrie en Hedendaagse Kunst. De tentoonstelling bracht tienduizenden bezoekers.

In 2018 realiseerde Bart De Baere en Leen De Backer de tweede editie. Zij presenteerden een museale expo op verschillende locaties. Daar kregen verschillende collectiestukken uit het MHKA een bijrol. De tweede Middle Gate was een prequel van de eerste editie. De focus lag er op vier symbolen van de Heilige Dimpna: de kroon, het boek, de duivel en het zwaard.

Nu is het dus de beurt aan Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van S.M.A.K. in Gent, om een derde editie van Middle Gate te organiseren. ‘De bedoeling is dat de curator nu aan de slag gaat om zijn concept heel concreet in te vullen’, zegt Kris Cuypers, directeur van CC De Werft. ‘Hij heeft daar nu nog 2 jaar voor, dat is eigenlijk veel werk voor een kleine tijd.’

De volgende Middle Gate zal in 2023 plaatsvinden, de exacte data zijn nog niet bekend.