Geel

Behandeling voor long- en endeldarmkanker in Ziekenhuis Geel beter dan Vlaams gemiddelde

Het Vlaams Instituut Kwaliteit van Zorg (VIKZ) publiceerde woensdagmiddag nieuwe cijfers van Vlaamse ziekenhuizen voor long- en endeldarmkanker. Zij tonen aan hoe het gesteld is met de kwaliteit van de zorg voor deze ziektes. Ziekenhuis Geel behaalt resultaten die beter zijn dan het Vlaams gemiddeld. ‘We zijn er heel trots op als ziekenhuis. Het zet ons zeker op de kaart’, verteld dokter Ben Gys, abdmoninaal chirurg.

‘Long- en darmkankers zijn in België veelvoorkomende kankers bij zowel mannen als vrouwen. We hebben het aantal gevallen ook zien stijgen de laatste jaren. De behandeling vergt dus een vorm van kwaliteitscontrole. Het is belangrijk om in de toekomst de twee ziektes te kunnen behandelen.’

Lonkanker

Voor longkanker heeft VIKZ de resultaten van 2012 tot 2016 gepubliceerd. Het streefdoel is daar om tussen de 90 en 100% van de gevallen juist te diagnoseren. AZ Geel geeft in 95% van de gevallen een juiste diagnose die het stadium van de ziekte bepaald, in vergelijking met 91% als Vlaamse mediaan. Het is essentieel om deze diagnose correct te doen om een goed behandelplan op te stellen.

De behandeling van een patiënt wordt in 84% besproken binnen een multidisciplinair team. Dat is een team van dokters en specialisten die een gepaste behandeling kiezen voor de patiënt. Het Vlaamse gemiddelde ligt hier op 81%. Ook de overlevingskansen in Geel liggen boven het Vlaams gemiddelde.

Endeldarmkanker

‘Voor endeldarmkanker laten de cijfers zien dat in Geel de eerste 90 dagen na de operatie geen enkele patiënt is komen te overlijden’, aldus Gys. ‘Dat is een heel zware operatie. Maar als je dat vergelijkt met Vlaanderen zie je dat 3,5% van patiënten die dat type van ingreep ondergaan binnen 90 dagen komt te overlijden. Dus voor zo’n statistiek zijn wij in Geel dan ook heel trots.’

Ook bij endeldarmkanker zijn de overlevingskansen hoger dan het Vlaamse gemiddelde. 89% van de Geelse patiënten is vijf jaar na de ingreep nog in leven, in vergelijking met 88,2% als Vlaams gemiddelde.

Het ziekenhuis van Geel is sinds de laatste publicatie van de cijfers ook gegroeid. ‘We zijn bijzonder trots dat we die betere cijfers mogen voorstellen’, aldus Gys.