Geel

Huisdichter Sander werpt een blik op de maandelijkse gemeenteraad

Als over een lang draaiend feuilleton berichten wij, de verzamelde Geelse pers, u sinds 2004 met de regelmaat van de klok over de zogenaamde telescopische zuil op de markt. De verklaring daarvoor ligt in het feit dat deze processie van Echternach een ideale schietschijf is voor de oppositie. Als een echte Doña Quichote vecht gemeenteraadslid Myriam Smets (Open VLD) al jaren tegen de oprichting van de zuil: volgens haar kost de Steel van Geel te veel. Zij sprak over een bedrag van meer dan 200.000 euro, de schepen over 148.000 euro (het bedrag dat de stad betaalde). Als er slechts dertien agendapunten zijn op de gemeenteraad, zijn we steeds blij dat de zitting aan het eind nog even gekruid wordt met een vraagje over – de woorden zijn van Smets – de verdwijnpaal.

Onze redactie kwam dan maar met de veelbelovende titels: ‘Kerkenplan zit op schema’ (natuurlijk, want er was alleen een begindatum gegeven van het traject, al viel ons wel op hoe gemakkelijk de schepen daar enkele 100.000 euro’s verwacht op te halen bij sponsors) en ‘Nog geen nieuws over de telescopische zuil op de Markt’. Van clickbait of fake news kan u ons alvast niet verdenken. Maar hoewel er inderdaad geen nieuws was over de zuil, was er des te meer nieuws over de kunstenaar, Kris Vleeschouwer. Die zou met zijn familie naar Australië verhuisd zijn voor zijn werk. Schepen Marleen Verboven (N-VA) was hem via-via op het spoor gekomen en zou er nu een bemiddelaar op gezet hebben. Ze was naar eigen zeggen blij dat ze de verantwoordelijkheid nu kon doorgeven en hoopte dat Vleeschouwer spoedig naar België zou terugkeren om de zaak definitief te regelen.

Maar toch leek de toon veranderd. Daar waar de schepen in het verleden steevast wat beschaamd antwoordde over de patstelling, beet ze nu wat onwennig van zich af: ‘Het is niet zo dat de kunstenaar aan zelfverrijking deed met belastinggeld, zoals bepaalde politici.’ Waarmee ze leek te hinten op Smets’ oud-partijgenote El Kaouakibi. Vervolgens kwam ook Dirk Kennis (De Brugpartij) in het geweer voor de kunstenaar: ‘Die kunstenaar is geen prullenman, jullie hebben gewoon samen in het begin de technische consequenties van het project niet gezien, waardoor de sneeuwbal aan het rollen is geraakt.’ Maar vooral wat schepen Verboven over het extra geld (er zou nog 40.000 euro nodig zijn om de zuil te installeren) zei, deed ons de wenkbrauwen fronsen. Plots had de schepen blijkbaar nog ergens 10.000 euro opzij liggen voor dit project (wat ze niet te luid wilde zeggen tegen de kunstenaar) en sprak ze van ‘nog een paar euro’s bijleggen’. Maar de boudste stelling kwam toch van schepen van Financiën, Tom Corstjens (N-VA): ‘Ik ben ervan overtuigd: ooit geraken we hier uit.’

Onze gok? Hoewel de zuil in het verleden niet door alle N-VA’ers warm onthaald werd en soms wel eens smalend ‘De Zwans van Frans’ genoemd werd, omdat het als een prestigeproject van voormalig burgemeester Frans Peeters (CD&V) werd beschouwd, is er nu een akkoord dat die paal er snel moet komen. Schepen Verboven, die het dossier ondertussen al sinds 2013 ter harte neemt, zou dan met een happy end aan deze onverkwikkelijke soap een mooie trofee binnenhalen.

© Sander Verwerft