GeelKasterleeLaakdal

IDAHOT: Zo steunen de Kempense gemeenten de LBGTQ+-gemeenschap

17 mei is de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Ondanks de vele sensibiliseringscampagnes is er nog veel holebi- en transfobie. Overal ter wereld zijn er verschillende acties om de LGBTQ+-gemeenschap te steunen.

Op 17 mei 1990 haalde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de lijst met geestesziekten. Sindsdien wordt die dag gevierd als dag tegen holebifobie. Later kwam daar ook transfobie bij.

Toen in 2010 in de VS een aantal LGBTQ+-jongeren die gepest werden, zelfmoord pleegden, riep de Canadese studente Brittany McMillan op om solidariteit te tonen naar de LGBTQ+-gemeenschap. Ze riep op om regenboogkleuren of paars te dragen.

Paars is een onderdeel van de regenboogvlag, de vlag die de LGBTQ+-gemeenschap verenigd. De paarse strook staat voor de kracht en moed die nodig is om jezelf te zijn. Sinds 2010 is er in Vlaanderen en Nederland een PAARS-campagne. Om zo steun te tonen naar de LGBTQ+-gemeenschap. Elk jaar doen er meer gemeenten, scholen en organisaties mee met de campagne.

Ook de Kempen kleuren PAARS

Ook in onze Kempense gemeenten wordt deze dag gevierd om meer verdraagzaamheid te vragen. Want hoewel het niet altijd even uitgesproken is, is er ook hier veel sprake van holebi- en transfobie. Veel LGBTQ+-jongeren, of jongeren die op dat vlak nog op zoek zijn naar zichzelf ervaren veel moeilijkheden en voelen zich vaak niet thuis in onze maatschappij.

Om duidelijk te maken dat iedereen welkom is onze gemeenten, doen ook zij mee aan de PAARS-campagne. Zo heeft elke gemeente een regenboogvlag aan het gemeentehuis, of op het dorpsplein hangen. Daarnaast heeft ook bijna elke gemeente op sociale media iets geplaats over het belang van deze dag.

regenboogzebrapaden

Stad Geel en gemeente Olen hebben onlangs een regenboogzebrapad aangelegd. In Geel kan je het ‘gay’-brapad vinden tussen CC De Werft en de Ecodroom. In Olen vind je het in aan de lagere school. Enkele jaren geleden heeft ook gemeente Westerlo een regenboogzebrapad aangelegd. Dat vind je in Verlorenkost, aan middelbare school Sila.

Gemeente Mol heeft haar bewoners opgeroepen om vandaag zo veel mogelijk in regenboogkleuren of in het paars naar buiten te komen. Daarnaast zijn ook alle medewerkers van het gemeentebestuur vandaag in regenboogkleuren aan het werk. Op de Facebookpagina van gemeente Mol kan je onder andere een getuigenis lezen van Jens, een lid van de LGBTQ+-gemeenschap. Hij vertelt waarom een dag als IDAHOT nog steeds belangrijk is.

Ook in Kasterlee wordt er sterk ingezet op sensibilisering. Zo werden de leerlingen van middelbare school SMIK gevraagd om regenboogkleuren of paarse kleuren te dragen. Daarnaast krijgen zij van Huis van het Kind Kasterlee lespakketten en een campagnepakket om de leerlingen meer verdraagzaamheid bij te brengen.

En ook in Geel doen alle secundaire scholen mee aan de PAARS-campagne. Deze hele week zijn er lessen en spellen die op een positieve manier omgaan met de LGBTQ+-identiteiten.