Kasterlee

Kasterlee gaat meer samenwerken met buurgemeente Lille

Gemeenten Kasterlee en Lille willen nauwer samenwerken in de toekomst. De gemeenten werkten al veel samen in het verleden. Door de nauwere samenwerking hopen de gemeenten een grotere rol te spelen binnen de Kempen. Het voorstel wordt volgende week voorgelegd aan de gemeenteraden in Kasterlee en Lille.

Nu werken de buurgemeenten al samen op verschillende vlakken. Zo hebben ze een gemeenschappelijke commissie voor ruimtelijke ordening en werken ze ook tijdens de vaccinatiecampagne samen.

‘Lokale besturen gaan in de toekomst nog erg grote uitdagingen het hoofd moeten bieden. Lille en Kasterlee hebben op een heel aantal domeinen gelijkaardige belangen’, zegt Burgemeester van Lille Marleen Peeters (N-VA). ‘Deze samenwerking versterkt fundamenteel beide gemeenten als gelijkwaardige partners, levert schaalvoordelen op, vermindert de kwetsbaarheid van kleinere gemeenten, versterkt toekomstgericht de bestuurskracht en beleidscapaciteit enorm en versterkt de strategische positionering in de regio.’

In 2023 en 2024 zal er een extern onderzoek lopen. ‘Deze studie zal voor de volgende legislatuur (2025-2030) de beleidskeuzes voor de toekomstige samenwerking via verschillende mogelijkheden voorbereiden’, zegt Burgemeester van Kasterlee Ward Kennes (CD&V). Ik denk dan bijvoorbeeld aan een heroriëntering van bestaande samenwerkingsverbanden zoals de scholengemeenschap en de erfgoedcel, een nieuw specifiek intergemeentelijk samenwerkingsverband, een ambtelijke fusie of een fusie.’

In de nabije toekomst zal de bibliotheek van Kasterlee al overgenomen worden door Lille. De Kastelse bibliothecaris gaat dit jaar nog op pensioen. De Lilse bibliothecaris zal het bestuur van de bibliotheken van Lille en Kasterlee combineren.