GeelMeerhout

Molen van Meerhout krijgt provinciale Erfgoedprijs

Watermolen Meerhout Provincie Antwerpen

De lokale afdeling van Natuurpunt Geel – Meerhout heeft de provinciale Erfgoedprijs 2020 gekregen voor hun restauratie en herbestemming van de molen van Meerhout. Ze winnen 10.000 euro.

In 2020 lanceerde de provincie Antwerpen een oproep voor de jaarlijkse erfgoedprijs. In totaal werden er elf dossiers ingediend. Uit de kandidaten selecteerde een vakjury een erepodium van drie projecten. Nu, bij de lancering van de editie van 2021, krijgen de winnaars van vorig jaar hun prijs.

En de grote winnaar van die prijs is de lokale Natuurpunt-afdeling Geel – Meerhout. Zij hebben met hun restauratie en herbestemming van de molen in Meerhout tot bezoekerscentrum voor het natuurpark Grote Netewoud, de jury kunnen overtuigen.

De molen stamt al uit de achtste eeuw. In 2011 zag het er niet goed uit voor de gebouwen. Als reactie daarop en op initiatief van Natuurpunt, werd de molen gerestaureerd en kregen de gebouwen een nieuwe functie. In onderstaande video wordt de geschiedenis en de functie van de molen uitgelegd.



‘De molen van Meerhout kreeg een nieuwe toekomst dankzij de grote inzet van vele vrijwilligers en lokaal vakmanschap’, zegt Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor erfgoed. ‘Dit is niet enkel een verhaal van stenen, maar ook een verhaal van mensen. De inbedding in de lokale gemeenschap is de beste verzekering van een mooie toekomst voor dit monument. Natuurpunt maakte van de Erfgoedprijs al dankbaar gebruik voor het versterken van hun erfgoedwerking, we hopen dat deze prijs daarvoor een blijvende stimulans is.’

Ondertussen is de inschrijving voor de editie van 2021 ook mogelijk. Realiseerde je tussen 1 januari 2018 en 31 maart 2021 een waardevol onroerend erfgoedproject? Dan kan je je inschrijven via de website.