LaakdalMeerhout

Nieuwe boogbrug over Albertkanaal in Meerhout

In Meerhout is zondag de stalen boogbrug Meerhout-Vorst ingevaren. Ze is op een ponton van de bouwplaats naar haar definitieve locatie gevaren. De nieuwe brug kadert in het project om alle bruggen op het Albertkanaal te verhogen tot 9,10 meter.

Zaterdagavond om 22u00 is de verplaatsing in gang gezet, toen is de brug naar het ponton gereden om zo op het water te geraken. Gisterochtend is de brug verplaatst van het montageterrein naar de definitieve locatie. Tegen 15u stond ze op haar plaats. De komende maanden zullen de arbeiders van De Vlaamse Waterweg de brug nog afwerken .

Gedelegeerd bestuurder en Voorzitter van De Vlaamse Waterweg Chris Danckaerts en Frieda Brepoels

‘De bouw van bruggen over het Albertkanaal blijft verbazen en spreekt altijd tot de verbeelding. Ook nu weer, hier in Meerhout. Het plaatsen van een brug van 1000 ton staal is precisiewerk en vergt heel wat vakmanschap’, vertelt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. ‘De nieuwe brug is 123 meter lang, 18 meter breed en 22 meter hoog, gemeten vanaf het brugdek. Het kanaal onder de brug wordt verbreed tot 86 meter. De werken worden uitgevoerd door de VIA T Albert voor een totaal bedrag van 11,5 miljoen euro.’

9,10 meter

In totaal zal De Vlaamse Waterweg 62 bruggen verhogen binnen dit project. Het project is tien jaar geleden gestart. De nieuwe brug in Meerhout-Vorst is de 45e brug. Ondertussen zijn er nog twaalf bruggen in uitvoering. De werken aan de laatste vijf bruggen beginnen dit jaar nog. Eind 2023 zouden alle bruggen verhoogd moeten zijn.

‘Door de doorvaarthoogte onder alle bruggen van het Albertkanaal te verhogen tot 9,10 meter stimuleert De Vlaamse Waterweg nv de binnenvaart en maakt het transporten van schepen tot vier containerlagen mogelijk’, zegt Frieda Brepoels, voorzitter van De Vlaamse Waterweg nv. ‘Met het plaatsen van deze nieuwe boogbrug in Meerhout zijn we alweer een mijlpaal rijker en komen we opnieuw een stapje dichter bij dat doel. Straks zal iedereen de vruchten kunnen plukken van deze capaciteitsuitbreiding van het Albertkanaal.’