Westerlo

Vanaf 11 juni kan je logeren in de Beddermolen

De oude molenaarswoning waarin de vakantiewoning ondergebracht is

Vanaf vrijdag 11 juni kan je in groepen van 10 personen logeren in de vakantiewoning van de Beddermolen in Westerlo. De molenaarswoning is de laatste jaren volledig gerestaureerd door Stichting Kempens Landschap. Tijdens de restauratie is er rekening gehouden met de authenticiteit van het gebouw.

De Beddermolen werd al in 1683 gebouwd. Het was toen een houten windmolen die door de abdij van Tongerlo gebouwd werd. In de 18e eeuw werd er dan een molenhuis met stal, schuur en bakhuis aangebouwd. Vlaanderen heeft de Beddermolensite erkend als een waardevol erfgoed in het Merodegebied

‘Ongeveer 10 jaar geleden kwam het domein te koop te staan. De gemeente en Stichting Kempens Landschap besloten om de toekomst ervan samen veilig te stellen’, vertelt Jan De Haes, gedeputeerde van provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens landschap. ‘Ze restaureerden de monumenten en gaven hen een nieuw leven. Zo draait de molen inmiddels weer op volle toeren en kan je hem elke eerste en derde zondag van de maand bezoeken. De laatste jaren liet Kempens Landschap ook de gebouwen kwalitatief restaureren. Ze zijn voorzien van alle modern comfort en dankzij het innovatief gebruik van CO2-reducerende verwarmings- en isolatietechnieken zijn ze ook zo extra duurzaam.’ 

Sfeerbeeld van de vakantiewoning

Tijdens je verblijf geniet je van veel comfort, een privétuin en zicht op de molen. Er zijn drie slaapkamers en twee badkamers. In totaal kan je er met 10 personen verblijven. ‘Tijdens de renovatie bleven de authentieke elementen behouden. Daardoor is de sfeer van de oude woning nog sterk voelbaar, maar heb je toch alle modern comfort,’ vertelt Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. ‘De vakantiewoning kreeg van Toerisme Vlaanderen 4 sterren toegekend. Een mooie erkenning voor het prachtige werk dat Kempens Landschap hier geleverd heeft.’

Samenwerking

‘We zijn als gemeente Westerlo blij met de samenwerking met Stichting Kempens Landschap’, vertelt burgemeester Guy Van Hirtum. ‘En we zijn ook blij dat er een mix van bestemmingen op het domein gerealiseerd wordt. Mensen vanuit heel Vlaanderen of omstreken kunnen hier nu komen genieten van onze mooie regio, maar toch blijft het domein – dankzij de zaalverhuur, de opengestelde windmolen en de zomeractiviteiten zoals de Zomerbar en de Molenfeesten – ook nog altijd sterk lokaal verankerd. Ook de bakworkshops die later dit jaar zullen opstarten zullen een extra beleving creëren. Een mooie parel in onze gemeente dus!’

De stal en schuur kan je huren voor vergaderingen, feesten en activiteiten. De eeuwenoude molenaarswoning wordt vanaf 11 juni verhuur als vakantiewoning. Meer info vind je op beddermolen.be, boeken kan via de website.