Kasterlee

Vanaf 2022 DIFTAR-systeem in Kasterlee

Vanaf 1 januari 2022 stapt gemeente Kasterlee over op het DIFTAR-project voor restafval en GFT van IOK afvalbeheer. Ze is daarmee de 27e Kempense gemeente die dat doet.

DIFTAR staat voor geDIFferentieerd TARief, Kasterlee doet dat nu ook al door duurdere tarieven te geven aan afval dat niet verwerkt kan worden, zoals restafval. Afval dat gerecycleerd kan worden, kost wat minder. De gemeente doet dit om haar burgers aan te moedigen om te sorteren.

In het DIFTAR-systeem wordt het afval effectief gewogen, in plaats van te betalen per zak. Zo betaal je voor het gewicht aan afval dat je meegeeft met de vuilkar. Wie dus minder afval meegeeft, moet minder betalen.

Elk Kastels gezin krijgt concreet een grijze en, eventueel, een groene container met een weegchip. Vanaf januari kan je dus geen vuilzakken of gft-lintjes meer gebruiken. De gemeente neemt deze afvalzakken en lintjes ook niet terug, let er dus op dat je er niet te veel koopt. Je kan ze voortaan ook per stuk kopen op het gemeentehuis of sociaal huis.  

Sinds maart heeft de gemeente ook al de gele/groene zakken uit de circulatie gehaald. Als je daar nog rollen met zakken van hebt, mag je die nog tot 30 juni afgeven aan het containerpark.

Elk Kastels gezin zal in september en oktober uitgebreide informatie krijgen over DIFTAR per post.