Laakdal

Bijenkast op het Laakdalse gemeentehuis

Op het dak van het gemeentehuis van Laakdal vind je sinds kort een bijenkorf. Die is geplaatst in het teken van de week van de bij, die loopt nog tot 6 juni. Tijdens die week worden besturen, bedrijven en burgers aangespoord zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor bijen.

Imker Olga Reszczynski nam het initiatief om de grote bijenkorf op het dak van het gemeentehuis te plaatsen. “Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen immers een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven”, vertelt ze.

Haar initiatief werd meteen goedgekeurd door de gemeente. Schepen van milieu Benny Smets is heel blij met het initiatief. Smets: “Bijen zijn een biologische indicatie voor de kwaliteit van het milieu. Hoe meer bijen er zijn, hoe gezonder de lucht en de rijke en gezonde vegetatie! Wij voeren daarom al jaren een bijvriendelijk beleid. Zo is o.a. het plein voor het gemeentehuis aangeplant met bij- en vlinderplanten. Ze geven elk jaar veel nectar en stuifmeel van de lente tot de herfst. En we plaatsten er ook een groot bijenhotel voor wilde bijen.”

Ook de bibliotheek van Laakdal, waar Olga vrijwilliger is, werkt deze week in thema van de bij. Je vindt er onder andere een themakast over bijen en een tentoonstelling. De bibliotheek organiseert ook drie wedstrijden in het thema ‘bij’. Er is onder andere een facebookactie om een naam te zoeken voor de bijenkoningin die op het dak van het gemeentehuis woont. Daarnaast is er ook een kleurwedstrijd voor kinderen. Tenslotte kunnen de kinderen op een originele, creatieve manier laten zien hoe zij de bijen willen redden.

Nog tot zaterdag 5 juni kan je meedoen met de wedstrijden.