Geel

Huisdichter Sander werpt een blik op de maandelijkse gemeenteraad

Juni

Een dikke kwarteeuw geleden bracht het Nederlandse duo Höllenboer de hit ‘Busje komt zo’ uit, waarin twee verslaafden wachtten op de methadonbus om er uiteindelijk door omver gereden te worden. Dat gevoel hadden wij gisteren na het bekijken van de Geelse gemeenteraad.

Er werd immers nogal gegoocheld met cijfers. Zo bleken de cijfers die PVDA opvroeg bij de Vlaamse minister van Mobiliteit foutief. Er zouden geen 39 bushaltes verdwijnen, maar maximum 25, reageerde schepen Marlon Pareijn (CD&V). Dat zou er voor zorgen dat de goede lijnen nog versterkt worden en was volgens Pareijn niet per se een negatieve zaak, al vond hij het wel jammer dat de inwoners van Larum en Bel daardoor in de kou komen te staan. Maar goed, die kunnen vanaf dan mogelijk rekenen op private initiatieven. Taxi komt zo!

Later op de avond stond er nog wat meer wiskunde voor gevorderden op het programma. Dirk Kennis (De Brugpartij) haalde immers wat zorgwekkende cijfers uit de gemeentemonitor. Volgens dat rapport hebben de Gelenaars weinig vertrouwen in hun bestuur, vinden ze de communicatie van de stad maar zozo en voelen ze zich weinig betrokken bij het beleid. Burgemeester Vera Celis (N-VA) pareerde deze cijfers door te wijzen op het lage aantal respondenten (377) en toverde daarna terstond een representatievere studie uit haar hoge hoed. Volgens een enquête van Thomas More bij 939 Gelenaars zou het stadsbestuur juist bijzonder goed communiceren en voldoende vertrouwen krijgen van de burger.

Met die uitleg was het punt gisteren van de baan. Maar zoals Kennis aanhaalde, zal de échte vertrouwenstest volgen over drie jaar. Door het afschaffen van de opkomstplicht voor lokale verkiezingen, zal het opkomstcijfer dan wellicht het meeste opzien baren. Nu het hoofd in het zand steken, zou dan wel eens voor een onaangename verrassing kunnen zorgen. Opletten maar dus, want stembusje komt zo.

© Sander Verwerft