Geel

Geel Zomert mogelijk vanaf half augustus

Gemeenteraadsleden Noël Devos (De Brugpartij) en Lieselotte Thys (Open VLD) vroegen donderdagavond op de gemeenteraad een stad van zaken over de evenementenzomer van stad Geel. Schepenen van stadsanimatie & evenementen Nadine Laeremans en van economie Tom Corstjens, gaven antwoord.

Gemeenteraadslid Lieselotte Thys stelde een vraag over de braderij en de wekelijkse rommelmarkten. Daarop antwoorde schepen Corstjens dat de stad ‘alle bovenlokale maatregelen onvoorwaardelijk blijft volgen’. De braderij kan dus doorgaan, op de verwachte data, maar dat zal gebeuren naar de regels die van bovenaf komen. De nevenactiviteiten zullen dus geschrapt zijn.

En ook de wekelijkse rommelmarkten zullen nog niet meteen terugkomen. Omdat die samenvallen met de groentemarkten is er te weinig plaats om de rommelmarkt op een veilige manier te laten aansluiten. Schepen Corstjens wil ook niet dat de rommelmarkten buiten Geel centrum plaatsvinden, de markt verplaatsen is dus geen optie.

Geel Zomert

Over Geel Zomert is ook nog steeds geen uitsluitsel. Schepen van stadsanimatie en evenementen Nadine Laeremans betreurde dat er nog geen duidelijke richtlijnen van bovenaf gekomen zijn. Voorlopig is wel beslist dat, als Geel Zomert doorgaat, dat halverwege augustus zal zijn. De schepen hoopt dat er dan minder strenge voorwaarden en maatregelen zullen gelden. Ondertussen is ook de Line-Up voor de artiesten bevestigd. Voorlopig zal Geel Zomert plaatsvinden van 13 augustus tot 10 september.

Duivels Geel, waar de stad grote schermen plaats om gezamenlijk naar de wedstrijden van de Rode Duivels op het EK voetbal te kijken, zal niet doorgaan. Vzw Geel Centrum heeft besloten dat zijn geen Duivels Geel zullen organiseren. De horeca kunnen, als ze dat willen, dit wel organiseren, zolang het veilig verloopt.  

Het ziet er dus niet heel rooskleurig uit voor de evenementenzomer in Geel. Maar daarvoor heeft schepen Laeremans een oplossing voorzien. Cultureel centrum De Werft zal vanaf juni verschillende zomeractiviteiten organiseren. Dat zullen zowel binnen- als buitenactiviteiten zijn.

Om de start van het aanloopjaar van de Dimpnadagen te vieren, zal het Gasthuismuseum ook een kleinschalig evenement organiseren. Dat zal voorlopig op 11 juli plaatsvinden.