Laakdal

Oud politica Stephanie ‘Nieke’ Fonteyn overleden

In Laakdal overleed afgelopen woensdag voormalig schepen en gemeenteraadslid Stephanie ‘Nieke’ Fonteyn. Ze werd 88. Nieke werd voor het eerst verkozen in 1976 voor de toenmalige CVP (nu CD&V) en drukte jarenlang haar stempel op de Laakdalse gemeentepolitiek.

© CD&V Laakdal

Ludo Helsen (voormalig burgemeester en gedeputeerde – CD&V): “Ik heb Nieke leren kennen rond 1972, toen er een eerste grote golf van werkloosheid aankwam doordat lokale textielbedrijfjes naar het buitenland verhuisden. Nieke stond op de bres om de belangen van de arbeid(st)ers te verdedigen en werd zo de spreekbuis van velen. In 1976 werd Nieke verkozen tot schepen van o.a. jeugd en senioren. Ze kon met veel geduld naar de mensen luisteren en was een schepen van het volk. Ze hield van Laakdal en Laakdal is steeds van Nieke blijven houden.”

Burgemeester Tine Gielis: “Nieke was een pionier in de vervrouwelijking van de politieke wereld. Ze effende het pad voor andere politica’s en schatte hun engagement naar waarde. Ook jaren nadat ze uit het actieve politieke leven is gestapt, bleef ze de spreekbuis voor heel wat inwoners. Zo gaf Nieke me regelmatig een lijstje van acties waarover ze aangesproken werd. Ook binnen Vrouw & Maatschappij speelde ze nog haar rol en vertegenwoordigde ze de oudere generatie die haar zegen gaf over de initiatieven die de jongere generatie nam.”

Nieke wordt in intieme kring begraven. “Het overlijden van Nieke Fonteyn treft ons allen. We zullen haar volharding en wijsheid nooit vergeten.”, zegt CD&V-voorzitter Stein Voet. “Veel sterkte aan de familie en naasten.”