GeelLaakdalMeerhout

Stuifzand: Nieuwe regionale cultuurwerking

Zeven Kempense gemeenten, waaronder Geel, Laakdal, Meerhout, en Mol, slaan de handen in elkaar en starten een nieuwe regionale cultuurwerken op. De samenwerking bouwt hiermee verder op de regionale erfgoedsamenwerking die al 10 jaar de naam k.ERF draagt. Nu vloeit cultuur en erfgoed samen onder één koepel: Stuifzand.

Erfgoednetwerk k.ERF werd tien jaar geleden door de Kempense gemeenten opgericht met steun van de Vlaamse Overheid. Over gemeentegrenzen heen groeide er een actiefnetwerk uit. De werking hiervan zal blijven bestaan onder Stuifzand. Er zal een aparte erfgoeddienst zijn waar je terecht kan voor adviezen rond bouwkundig en landschappelijk erfgoed en andere vragen.

Stuifzand combineert de erfgoeddienst met een culturele samenwerking. De volgende jaren zullen de gemeenten het cultuurnetwerk nog verder uitbouwen. De bibliotheken zijn al begonnen met de samenwerking. Zij werken al samen rond leesbevordering en -plezier in het project LeesLAB.

De naam Stuifzand verwijst ook naar de Kempen, wat zandland is. Stuifzand is dynamisch, experimenteel en geeft ruimte voor kruisbestuiving. Dat is precies wat de organisatie wil bereiken.