Kasterlee

Wie is de mysterieuze dame op het portret?

Gemeente Kasterlee is op zoek naar de persoon die op het portret van kunstenaar André Van den Sande staat. Het was Van den Sande zijn dochter, Rita, die bij het gemeentebestuur aanklopte op zoek naar de jongedame in het portret.

‘Het portret werd vermoedelijk in de jaren 50 bij de familie Van den Sande thuis in Kasterlee gemaakt,’ vertelt schepen van cultuur Guy Van de Perre. ‘De jongedame is geen familielid, maar ze zou bijvoorbeeld een toenmalig vriendinnetje van dochter Rita kunnen zijn of de dochter van vrienden des huizes, of misschien gewoon een buurmeisje uit de omgeving van de Retiesebaan of Berkenlaan waar de familie Van den Sande in die tijd woonde.’

Kunstenaar André Van den Sande zag in 1910 het levenslicht in Antwerpen. In 1944 studeerde hij af als Laureaat aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1952 verhuisde hij samen met zijn vrouw, Louisa Vranckaert, en vijfjarige dochter, Rita, naar Kasterlee. Hij gaf les in Antwerpen, Berchem en Geel en mocht ook lesgeven aan de kunstacademie in Turnhout.

Van den Sande schilderde vooral portretschilderijen, maar legde ook graag de landschappen in Kasterlee vast. Daarnaast restaureerde hij ook enkele schilderijen uit de kerk in Kasterlee.

Van den Sande maakte het schilderij vermoedelijk in de jaren ’50

“Het is fijn om aan de hand van het mysterie rond de geportretteerde jongedame de kunstenaar opnieuw in herinnering te brengen, en we zijn uiteraard zeer benieuwd wat de zoektocht gaat opleveren. We hopen er in ieder geval inwoners die graag creatief bezig zijn mee te inspireren.” Aldus Van de Perre.

Alle tips over wie de dame in kwestie kan zijn, zijn welkom. Je kan contact opnemen met de cultuurdienst via 014 85 99 22 of cultuur@kasterlee.be.