Laakdal

Laakdal zet bewakingscamera in tegen zwerfvuil

Een tijdelijke vaste bewakingscamera wordt door de gemeente Laakdal geplaatst op haar grondgebied in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten.  In een bevraging gaven de Laakdallenaars aan beide fenomenen als een probleem in hun omgeving te ervaren. Omdat de pakkans door bevoegde personen door fysiek toezicht zo klein is, wordt er nu op een camera beroep gedaan.

Met de inzet van camera’s wil Laakdal het sluikstorten gerichter en strenger aanpakken. “Het probleem tast niet alleen het milieu aan, het kost handenvol geld en creëert ook heel wat ergernis bij de bevolking”, aldus Klimaatschepen Benny Smets. “De tijdelijke vaste camera’s zullen daarom geplaatst worden op locaties waar overlast wordt vastgesteld of verwacht. Zo beseffen sluikstorters hopelijk beter welk fout gedrag ze vertonen en voelen ze financieel wat de gevolgen zijn van afval zomaar te dumpen.”

De camera’s worden ingezet in samenspraak met de lokale politiezone. Burgemeester Tine Gielis: “In het zonaal politieplan staat dat de politie wenst bij te dragen tot de realisatie van een leefbare buurt. Eén van de prioritaire thema’s is de aanpak van fysieke overlast in de publieke ruimte zoals sluikstorten, wildplassen en verstoren van de openbare ruimte, maar tevens tijdelijke fenomenen zoals hondenpoep of diefstal op de begraafplaatsen. Cameratoezicht kan een nuttig hulpmiddel vormen voor een gerichte en efficiënte politie-inzet. Zo kunnen de overlastproblemen objectief worden waargenomen, preventief aangepakt worden en daders, slachtoffers en getuigen worden opgespoord.”