Geel

Mogelijk PFOS vervuiling op 2 plaatsen in Geel

In Geel zijn er twee locaties waar in de jaren 90 een brand werd geblust met blusschuim met PFOS. Het is nog niet zeker of deze stoffen daadwerkelijk in grote concentraties aanwezig zijn in de omgeving van deze locaties.

Het gaat om een brand in 1990 ter hoogte van Winkelom 79 en een brand in 1998 in een verfwinkel in de Gasthuisstraat ter hoogte van huisnummers 9-11. In afwachting van verder onderzoek bracht de stad Geel de omwonenden in een straal van 100 meter op de hoogte van de voorzorgsmaatregelen van de Vlaamse overheid in deze zone.

Door de no regret-maatregelen te volgen, wordt het risico op inname van deze stoffen tot het minimum beperkt wanneer de concentraties aan PFOS/PFAS te hoog zouden zijn. Via de volgende link vind je de maatregelen terug die van kracht zijn in een zone van 100 meter rond de twee sites: https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/voorzorgsmaatregelen-brandweeroefenterreinen-en-sites-van-een-zware-industriele-brand.