Laakdal

Laakdal is financieel robuuste gemeente

Schepen Jurgen Mensch

De gemeente Laakdal is een financieel robuuste gemeente. De schuldgraad is laag, de autofinancieringsmarge is onder controle en de belastingsdruk voor de inwoners is laag. Dat blijkt uit de financiële analyse van Belfius.

Aan de hand van de gegevens stelde schepen van financiën Jurgen Mensch vast dat de werkloosheidscijfers in Laakdal lager zijn in vergelijking met gelijkaardige gemeenten in Vlaanderen. De personeelsuitgaven, financiële uitgaven en energie-uitgaven zijn lager alsook de belastingsontvangsten. Maar de vergrijzing stijgt in Laakdal sterker en dit gaat leiden tot een daling van de ontvangsten uit de aanvullende personenbelasting met 14,6% tegen 2030.

Laakdal doet het goed, aldus schepen van financiën Jurgen Mensch. Hij introduceerde een financieel kader dat Laakdal op korte en lange termijn moet wapenen tegen de uitdaging van de toekomst zoals het pensioenfactuur, responsabilisering, negatieve impact taxshift, vergrijzing en lagere belastinginkomsten,…. “Dit financieel kader bepaalt het speelveld waarbinnen het bestuur kan blijven werken en investeren in deze legislatuur en in de toekomst”, besluit hij.