Kasterlee

OC Lichtaart feestelijk geopend

Afgelopen vrijdag openden de deuren van het vernieuwde ontmoetingscentrum in Lichtaart. Inwoners en verenigingen kunnen vanaf nu gebruik maken van een compleet vernieuwde grote zaal, vergaderzalen en sanitaire ruimte. “We mogen spreken van een heuse metamorfose”, zegt Guy Van de Perre, schepen van cultuur in Kasterlee.

Na een bevraging bij de verenigingen begin 2019 over wat er allemaal meegenomen moest worden in de verbouwingswerken, kon architectenbureau Esia uit Tielen aan de slag met de opmaak van de plannen. Aannemer InReBo uit Wilsele ging in maart 2020 aan de slag maar al snel moesten de werkzaamheden omwille van corona gestaakt worden. “Bij zo’n renovatiewerken steken altijd wel onvoorziene problemen de kop op, maar aan de finish telt vooral het resultaat”, zegt schepen Guy Van de Perre. En dat resultaat mag zeker gezien worden.

Het OC kreeg een nieuwe hoofdingang met een helling die volledig volgens de normen voor toegankelijkheid werd aangelegd. Er werd ook veel aandacht besteed aan het praktisch gebruik van de verschillende lokalen. “Zo kwam er een nieuwe toog met een handig doorgeefluik naar de nieuwe koelcel. De nuttige ruimte van de zaal is toegenomen en nieuwe ramen zorgen ervoor dat er voortaan ook daglicht in de grote zaal binnenkomt. We installeerden een nieuwe regiekamer voor theatervoorstellingen en er hangen beweegbare lichtbruggen. De akoestiek was ook een groot aandachtspunt en het gebouw werd helemaal asbestvrij gemaakt”, legt Guy Van de Perre uit.

De voormalige vergaderzaal ‘Foyer’ werd omgedoopt tot zaal ‘Wannes’, vernoemd naar de zogenaamde herder Wannes van Lichtaart. Aan de raam van het zaaltje prijkt een mooie afbeelding van dit dorpsfiguur. 

“Eigenlijk zijn we als gemeentebestuur permanent bezig met de verdere uitbouw van onze vrijetijdsinfrastructuur”, zegt burgemeester Ward Kennes. “Zo hebben we de voorbije jaren het Ligahof gekocht en gerenoveerd, het OC van Tielen vernieuwd en een nieuw OC in Kasterlee gebouwd. Tijdens de renovatie van OC Lichtaart zijn we inmiddels weer gestart met plannen voor een nieuw OC in Tielen.”