Geel

Geelse stadsdichter eert Aloïs Sels

Stadsdichter Maarten Vanhoof bedankt Aloïs Sels met een muurschildering op de kantine van KSAV St-Dimpna. Aloïs was een grote inspiratiebron voor de Geelse stadsdichter om al op jonge leeftijd met poëzie aan de slag te gaan.

Aloïs was jarenlang een belangrijk en zeer geliefde jeugdtrainer bij KSAV St-Dimpna. De muurschildering bestaat uit een portret van Aloïs en het gedicht ‘Meester Sels’. Op Gedichtendag (27 januari) vindt er een officieel moment plaats om het eerbetoon in te huldigen.

‘Meester Sels’ is een kinderlijke ode aan een persoon die voor Vanhoof veel betekende. ‘Meester Sels was mijn leraar in het eerste leerjaar. Hij heeft mij leren lezen, wat toch niet onbelangrijk is’, zegt Maarten. ‘Aloïs was ook voetbaltrainer bij KSAV Sint-Dimpna waar hij veel kinderen op en naast het veld heeft gemotiveerd om te blijven gaan. Ik was ook één van deze kinderen. Van bij het begin van mijn stadsdichterschap was het mijn droom om het gedicht ergens in de buurt van het voetbalterrein zichtbaar te maken als ode aan Aloïs, maar ook als inspiratie voor vele anderen: iedereen heeft wel iemand die voor hem of haar in de jeugdjaren het verschil heeft gemaakt. Vaak zal die ene persoon dat niet eens weten, zonder dat je het hem of haar ook écht zegt.’

De muurschildering komt van de kunstenaars Jasmine Roemendael van Pink Panther Paints en Benjamin Hertoghs. Zij begonnen op 14 december aan de muurschildering en werkten deze een dag later al af.

© Stad Geel

Ook Fedde Leysen, ooit jeugdvoetballer onder Aloïs bij KSAV Sint-Dimpna en nu profvoetballer bij Nederlandse topclub PSV, kwam een dag mee schilderen aan het portret. Aloïs en zijn vrouw Griet kwamen een kijkje nemen en zijn alvast heel verheugd met het eerbetoon. ‘Ik vind dat de muurschildering er enorm knap uitziet. Het is fijn dat de stad mee haar schouders onder dit project zet’, zei Aloïs.