Geel

53 winterlindes op Brijloopsedijk verwijzen naar geschiedenis Koninklijk Domein

De Brijloopsedijk in het Geelse deeldorp Ten Aard en Heide in Retie krijgen 53 winterlindes. Deze laanbomen komen op de plaats waar eerder populieren werden gekapt.

Winterlindes zijn goed voor de biodiversiteit door de nestgelegenheid en het voedsel dat ze opleveren voor heel wat diersoorten, waaronder insecten en vogels.

De aanplanting maakt deel uit van het project ‘Koninklijke Kempen’. Dit project zet de geschiedenis van het Koninklijk Domein van de Kempen in de kijker.

© Stad Geel

Koning Leopold I en zijn nazaten kochten vanaf midden 19de eeuw systematisch gronden in Geel, Mol, Dessel en Retie. De Belgische Kroon gebruikte de gronden voor bosbouw, landbouw, turfwinning, als jachtgebied, de koning probeerde zelfs wit zand te winnen.

De Belgische royalty van toen drukte een serieuze stempel op het landschap en de samenleving. Denk maar aan de Koningshoeve of Leopoldhoeve in Geel Ten Aard, deze landbouwontginning gaf in de jaren ’50 een impuls voor de uitbouw van het Kempisch Domein, met de typische witte hoeves in Geel Ten Aard.
Of het Prinsenpark en gebied ‘De Graaf’ in Retie. Allemaal overblijfselen van het Kempense ontginningsverhaal door ons voormaling koningshuis.

Het ontginningsverhaal is de dag van vandaag voor het grote publiek nog vrij onbekend. Daarom loopt er een project rond het domein, genaamd ‘Koninklijke Kempen’, gecoördineerd door Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete samen met Stuifzand en verschillende partners. Het project wordt financieel ondersteund met LEADER-middelen.