Laakdal

Groen Laakdal stelt zich vragen bij aankoop van gemeentelijke dienstwagens op fossiele brandstof

De partij Groen Laakdal legt dinsdag tijdens de gemeenteraad de elektrificatie van het gemeentelijk wagenpark ter discussie. De partij vraagt waar mogelijk in de toekomst steeds te kiezen voor elektrisch vervoer.

Paul Mondelaers, gemeenteraadslid: “De laatste maanden kocht onze gemeente drie nieuwe voertuigen. Drie keer koos men voor fossiele brandstof, diesel. Twee bestelwagens (Dienst Patrimonium en Dienst Groen) en een minibusje voor het Lokaal Dienstencentrum.”

Dat is volledig tegen het beeld dat men wil ophangen van Laakdal als klimaatbewust lokaal bestuur. We ondertekenden het Burgemeestersconvenant, sloten ons aan bij Kempen 2030 dat de uitstoot van CO2 tegen 2030 met 40% wil reduceren en riepen onze inwoners op om “klimaatmaker” te worden.

“Het bestuur doet echter net het tegenovergestelde. Het gebruikte vorig jaar zelfs het budget dat voorzien was voor de elektrificatie, voor de aankoop van een dieselcamionette. Dat bleek uit documenten die ik opvroeg. Schrijnender kan moeilijk.”, onthult Mondelaers.

Dat het ook anders kan, bewijst men in het naburige Westerlo. Daar telt het gemeentelijk wagenpark ondertussen al 10 elektrische voertuigen.

Een lokaal bestuur moet voor Groen het voorbeeld geven en is daarenboven ideaal geplaatst om te elektrificeren. De gemeentegebouwen kan men uitrusten met zonnepanelen en de opgewekte elektriciteit gebruiken voor de voertuigen. Die doen per definitie korte verplaatsingen binnen de gemeentegrenzen.

“Zoals nu kan het echt niet verder.” besluit Paul Mondelaers. “Als we niet snel veranderen, dan tuffen er in 2035 nog steeds gemeente-dieselbusjes door onze straten.”