Meerhout

Meerhoutse opvoedster schrijft debuutroman ‘Losgescheurd’

Een wervelend boek met een pittig onderwerp: Losgescheurd vertelt het verhaal van Pedro, een gefrustreerde tiener die in een gesloten instelling belandt. Het thema is niet toevallig gekozen. De Meerhoutse auteur Marijke Verachtert werkt zelf als begeleidster in Gemeenschapsinstelling De Kempen in Mol.

De door zijn ongelukkige jeugd gekwelde Pedro heeft gebroken met zijn vader. Na een uit de hand gelopen caféruzie belandt hij in een jeugdinstelling waar hij wordt geconfronteerd met andere jongeren, zijn verleden en zichzelf. Ondanks zijn aanvankelijke boosheid en wantrouwen, groeit er een warme vriendschap met een lotgenoot. Samen delen ze een gezamenlijke interesse voor rap en besluiten daar iets mee te doen. Als zijn vriend moet worden opgenomen, valt Pedro’s leven in elkaar. Toch herwint hij de kracht terug te vechten.

Met haar debuutroman ‘Losgescheurd’ geeft Marijke Verachtert een unieke inkijk in de wereld van een gesloten instelling. Zelf heeft al heel wat jaren op de teller als leefgroepbegeleider in de gemeenschapsinstelling in Mol. “Jongeren die door de jeugdrechter aan de instelling worden toevertrouwd hebben vaak heftige verhalen meegemaakt… Mishandeling, misbruik, gemiste kansen, elke jongere torst zijn bagage mee. Maar daarnaast leven ook dromen, verlangens en veerkracht. Ik wil dat dit boek een eyeopener is en jongeren kan inspireren. Want wat er ook achter je ligt, je kan een weg vinden in het leven als je ervoor gaat.”

De opbrengsten van het boek gaan integraal naar een goed doel. “Enkele jaren geleden kregen jongeren van jeugdvoorziening De Waaiburg en het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis in Geel (OPZ) de mogelijkheid om deel te nemen aan een graffitiproject. Ze konden delen van hun verhaal op een klein canvas laten sprayen. Die afzonderlijke delen willen we door een professionele graffitikunstenaar laten samensmelten op een muur in De Waaiburg en het OPZ. Zo krijgen jongeren letterlijk erkenning voor hun verhaal. Met elk verkocht exemplaar van het boek krijgen kwetsbare jongeren dus een duwtje in de rug.”

‘Losgescheurd’ kan je bestellen via Boekscout.be.