Geel

Bezoek gerestaureerde Sint Dimpnakapel in Elsum

In Geel kan je zondagnamiddag een kijkje nemen in de gerestaureerde Sint-Dimpnakapel. Twee gidsen zijn aanwezig om je van de nodige uitleg te voorzien. De voorbije maanden kreeg de kapel een grondige opknapbeurt en intussen is de restauratie helemaal afgerond. Bij de werkzaamheden herstelden de arbeiders de hele constructie van de kapel, van de funderingen tot en met het klokkentorentje in zijn oorspronkelijke vier eeuwen oude staat.

Dat was ook nodig. De Kapel was sinds de jaren 80 niet meer in gebruik. Het gebedshuis heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De kapel raakte in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd. Kort na de heropbouw sloeg het noodlot weer opnieuw toe. Dat kom je allemaal te weten in de mini-expo over de geschiedenis van de kapel.

Ook is er na de restauratie gedacht aan een herbestemming. Geel besliste om de kapel in te richten als een plaats om te verstillen en te verpozen. De kapel van Elsum is gewijd aan de Heilige Dimpna, die de patroonheilige is van Geel. Daarom zal bij de architectuur, het interieur en de inrichting verwezen worden naar de Dimpnalegende en de oorspronkelijke functie van het gebouw als bidkapel.