Geel

Huisdichter Sander werpt een blik op de maandelijkse gemeenteraad

Het was zoeken naar een glimp goed nieuws op de laatste gemeenteraad. Maar optimistisch als we zijn bij Geel FM, vonden we dat in de plaatsing van fiberpops. Deze knooppunten zullen de Gelenaars binnen de ring binnen de kortste keren aan supersnel internet moeten helpen. Geen overbodige luxe in deze tijden, waarin het stadsbestuur grotendeels rekent op het internet voor informatieverschaffing. Mensen die problemen hebben met het betalen van hun energiefacturen, kunnen immers alle informatie online vinden, stelde het stadsbestuur. Ook wie (nog) geen computer met internet heeft, moet niet wanhopen. De stad hoopt immers een subsidie te krijgen om het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen te verkleinen.

Ook onze collega’s van Het Laatste Nieuws zochten en vonden goed nieuws. Zij kopten: ‘Palmenmarkt krijgt groen licht’. Misschien had ‘voorlopig’ niet misstaan in de titel. Want zelfs de wintereditie van Palmenmarkt ging tot op de valreep door, totdat ze werd afgelast. Maar goed, de prognoses zijn dit keer positiever, waardoor het goede nieuws dit keer misschien wel gerechtvaardigd is. Handig meegenomen is dat ‘Palmenmarkt’ in de titel steeds garant staat voor een mooi aantal clicks en views.

Maar tegen de interpellaties kleurde het nieuws minder rooskleurig. De stadsdrukkerij gaat dicht wegens het pensioen van de drukker en het niet willen concurreren met commerciële bedrijven. Verder ontlokte de situatie van de versleten rioleringen in de Gasthuisstraat en de wegverzakking in Winkelom Berten Kempen (Open VLD) een mondelinge vraag over de staat van de rioleringen. Schepen Luc Van Laer (CD&V) gaf eerlijk toe dat de Geelse rioleringen niet meer overal in optimale conditie zijn: er zijn op veel plaatsen scheurtjes in de buizen. Ook de rioleringen op de Diestseweg zijn vermoedelijk in slechte staat en hebben wellicht oplapwerken nodig. ‘We zijn overal nog niet rond met rioleringen plaatsen in Geel, maar de eerste rioleringen zijn vaak al aan herstellingen toe,’ klonk Van Laer somber.

Maar het slechtste nieuws kwam er voor de kunstliefhebbers. De fameuze telescopische zuil, ook wel gekend als de Steel van Geel, is nog niet voor morgen. Er is momenteel geen contact meer tussen het stadsbestuur en de kunstenaar. Negen maanden geleden klonk het nog een beetje hoopvol: men had immers iemand gevonden die via-via kunstenaar Kris Vleeschouwer wilde proberen te contacteren. Maar afgelopen gemeenteraad moest schepen Cowé (N-VA) ootmoedig toegeven dat die bemiddelingspoging op niets was uitgelopen. De kunstenaar, die naar verluidt een tijdje in Australië verbleven had, was nu onvindbaar geworden. Al trok de schepen zich wel op aan het gerucht dat de kunstenaar inmiddels terug in België was, maar dat de stad de dialoog nog niet opnieuw had kunnen opstarten. Vandaar dus onze lezersvraag: Waar is Kris? Heeft u hem gezien? Kent u zijn adres of telefoonnummer? Bezorg het ons stadsbestuur!

© Sander Verwerft