Laakdal

Start is gegeven voor bouw polyvalente gebouw in Eindhout

De eerste steen werd gelegd van het polyvalente gebouw aan de gemeentelijke basisschool in Eindhout. Het zal een sportzaal, een judozaal en een nieuwe vestiging voor de buitenschoolse kinderopvang ’t Kakelnest huisvesten. Eind dit jaar moeten de werken klaar zijn.

Schepen van Sport en Klimaat Benny Smets is trots dat het een BEN (Bijna Energie Neutraal) gebouw is geworden met een doorgedreven isolatie zodat de geothermische warmtepomp voor het grootste deel van de energiebehoefte gaat instaan net zoals de zonnepanelen. Ook het regenwater wordt opgevangen in grote buffertanks. Dat water wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en ook om in de zomer de planten water te geven.

Verder komt er een nieuwe parking met een 36-tal plaatsen voor auto’s. De fietsenstalling aan de voorgevel verhuist naar de zijgevel en maakt plaats voor meer groen. De huidige turnzaal van de GBS Eindhout dateert uit de jaren 70 en is verouderd. De nieuwe sportzaal wordt hoger en ruimer en er komen nieuwe turntoestellen, zegt burgemeester Tine Gielis.

© Gemeente Laakdal

De nieuwe judozaal komt als geroepen voor de Eindhoutse judoclub Samurai. De club is een begrip in de Belgische judowereld en draait al jaren mee op nationaal niveau, maar de dojo was verouderd en werd te klein. Bovendien volstond 170 vierkante meter niet meer om 180 leden te laten trainen. De nieuwe zaal van 240 vierkante meter wordt aangevuld met een cafetaria en een extra ruimte voor specifieke trainingsoefeningen. Zo kunnen er topsporttrainingen van Judo Vlaanderen en volwaardige toernooien plaatsvinden.

De buitenschoolse kinderopvang zit momenteel nog in Eindhoutdorp. Maar die vestiging wordt stilaan te klein en de BKO gaat daarom mee verhuizen. In het nieuwe gebouw gaat plaats zijn voor 125 kinderen en er moet geen verplaatsing meer gedaan worden, omdat ’t Kakelnest vlak aan de school ligt, zegt schepen van Welzijn Raf Moons.

© Gemeente Laakdal

De bouw kost in totaal 3,3 miljoen euro, waarvan 732.396 euro wordt gesubsidieerd door AGION en 401.000 euro door Sport Vlaanderen.