Geel

Gelenaars kunnen speelstraat aanvragen

Alle Gelenaars kunnen opnieuw een aanvraag doen om een speelstraat te organiseren in hun eigen straat of een deel ervan. Samen met de buren kiest men op welke dag(en) en uren de straat volledig afgesloten wordt voor het verkeer.

Enkel bewoners van de straat of mensen die er een garage hebben mogen er ‘stapvoets’ doorrijden. Zo krijgen kinderen de straat als extra speelruimte terwijl de volwassenen samen iets kunnen drinken en de buren beter leren kennen.

Een speelstraat moet aan een aantal wettelijke voorwaarden voldoen. Zo kan het onder andere enkel in een straat met een overheersende woonfunctie en waar de snelheid beperkt is tot 50 km per uur. Een speelstraat aanvragen kan voor een aaneensluitende periode van maximum 14 dagen of tijdens een of twee vaste dagen per week. De uren kiest men tussen 10u00 en 22u00 , met een maximum van 8 uur na elkaar.

Minimaal twee meters/peters die in het speelstraatgedeelte wonen moeten instaan voor de organisatie en 80% van de bewoners moet akkoord gaan. De aanvraag voor een speelstraat in juli dient men ten laatste op 15 april in. Speelstraten die enkel in augustus plaatsvinden, kan men tot 15 mei aanvragen. Men vult ook een bewonersbevraging in die men samen met de aanvraag voor een speelstraat indient. Men kan de speelstraat hier online aanvragen.

De stad zorgt voor de hekken om de straat af te sluiten. Op de afgesproken tijdstippen plaatsen de meters/peters deze aan de toegangen van de straat.