Geel

Muurschilden van Dimpna ommegang te koop

Vanaf nu kun je bij dienst toerisme en stadsanimatie een muurschild van de Sint-Dimpna Ommegang kopen. Geel kent al lang een traditie van deze muurschilden. Speciaal voor de uitgestelde editie van de Ommegang brengt de stad dit jaar een nieuw ontwerp uit.

Hier en daar hangen ze nog tegen de gevels van de Geelse huizen: kleine muurschildjes die de stad in het verleden uitbracht in het kader van de vijfjaarlijkse Ommegang. Gelenaars konden zo’n muurschild kopen om hun sympathie voor de Ommegang en Geelse patroonheilige Sint-Dimpna in de verf te zetten.

Ook dit jaar trekt de Sint-Dimpna Ommegang door de straten van het Geelse centrum en dit op zondag 15 mei, toevallig ook de officiële feestdag van Sint-Dimpna. Nu het logo van de Ommegang gemoderniseerd werd, wil Geel de traditie van de muurschildjes ook opnieuw leven inblazen: de stad brengt in beperkte oplage een fonkelnieuw muurschild uit.

© Stad Geel

Het muurschild is gemaakt uit schuim PVC en is 30 cm hoog en 22 cm breed. Het heeft handige boorgaten zodat je het makkelijk tegen de gevel van je huis kunt bevestigen. Op het schild prijkt een gestileerde versie van Sint-Dimpna met haar attributen: de duivel die verwijst naar de waanzin die door Dimpna in bedwang wordt gehouden, een kroon als symbool voor haar koninklijke afkomst, een zwaard dat haar onthoofding aangeeft en een bijbel die op haar christelijk geloof duidt.

Het muurschild kost vijf euro en is verkrijgbaar in het infokantoor van dienst toerisme en stadsanimatie aan Markt 1 in Geel.