Geel

Dimpna gaat mondiaal

Sinds zaterdag 23 april loopt de tentoonstelling ‘Dimpna gaat mondiaal’ van de Geelse mondiale raad in de gerestaureerde Kapel van Elsum.

Deze expo van de mondiale raad toont hun projecten en werken rond de thema’s vluchten en gezondheid. Je kunt er enkele bijzondere kunstwerken bekijken, een kleurrijke compositie gemaakt door asielzoekers die in Geel verbleven en een houtsnijwerk van Jozef Demaeyer. De tentoonstelling in de Kapel van Elsum is vrij te bezoeken tijdens de weekends vanaf 23 april tot zondag 26 juni, telkens op zaterdag en zondag van 13u30 tot 18u00.

De Geelse mondiale raad is de adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking en solidariteit. Alle organisaties die solidaire initiatieven met het Zuiden organiseren en zich inzetten voor de gezamenlijke initiatieven rond mondiale solidariteit binnen de stad, hebben een plaats in de mondiale raad.

De mondiale raad is geïnspireerd door het verhaal van Dimpna. Dimpna is de patroonheilige van de geesteszieken, die al eeuwen welkom zijn in Geelse gezinnen. Dimpna was zelf een vluchtelinge. Na haar dood werd ze een heilige ter genezing van allerlei ziekten. Zo vormt ze de inspiratiebron voor barmhartigheid en medeleven met alle mensen die uitgestoten worden door geweld, oorlog, verdrukking en discriminatie. De mondiale raad wil deze universele boodschap tijdens het Dimpnajaar 2022 uitdragen.

© Antwerps Persbureau