Geel

Dimpnadagen gaan zondag van start

Een voorsmaakje van de Gheelamania voorstellingen.

Twee jaar later dan voorzien, gaan zondag de Dimpnadagen officiëel van start. De in normale tijden vijfjaarlijkse Sint-Dimpna Ommegang en het musicalspectakel Gheelamania zouden normaal gezien in 2020 plaatsvinden, maar kunnen na twee coronajaren nu dan toch doorgaan. De festiviteiten starten dit weekend met de Ommegang, de première van Gheelamania vindt op 20 mei plaats.

Sint-Dimpna Ommegang

Zo’n 1.500 deelnemers zullen zondag vanaf 14.30u door de straten trekken tijdens de Sint-Dimpna Ommegang, die de legende van Dimpna en de Geelse gezinsverpleging als centrale thema heeft. Tijdens het parcours van zo’n 3 kilometer, dat onder meer de Werft, de Nieuwstraat en het Sint-Dimpnaplein aandoet, eindigt op de Markt. Daar zal tevens een middeleeuwse markt plaatsvinden met heel wat animatie en muziek. “Er zijn dit jaar heel wat nieuwigheden bij de Ommegang”, weet schepen van evenementen Nadine Laeremans te vertellen. “Nieuwe wagens, maar ook een aantal verrassende elementen”.

De aankomst van de Ommegang op de Markt kan je zondag vanaf 16.30u ook live volgen via de livestream op de Facebookpagina van Geel FM.

Beklijvend musicalspektakel Gheelamania

Van 20 mei tot 5 juni staan maar liefst 20 voorstellingen van de 4de Gheelamania centraal. Honderden acteurs en dansers brengen een imposante voorstelling, die de legende van Dimpna combineert met een hedendaags verhaal. “Niet alleen de opvoeringen zelf zijn indrukwekkend”, legt Nadine Laeremans uit. “Dagelijks zijn er zo’n 400 vrijwilligers aan de slag om alles in goede banen te leiden. Acteurs en figuranten, dansers, decorbouwers, regie, muzikanten, kleermakers en zelfs een kookploeg. Het is één groot inclusieverhaal, zowel voor als achter de schermen. Er spelen ook zo’n 35 psychiatrische patienten en mensen met een beperking mee.”

De voorstellingen van Gheelamania – die telkens zo’n 2 uur duren – maken duidelijk wat de Geelse barmhartigheid inhoudt, dat vindt ook regisseur Luc Stevens: “De weg er naartoe, met de honderden vrijwilligers, is minstens zo indrukwekkend als de voorstellingen zelf”, meent hij. “De mensen in het publiek gaan die warmte zeker voelen!”

Meer info en tickets: www.dimpnadagen.be