Laakdal

Eerste troostplek in Laakdal is open

Sinds vrijdag 13 mei is het eerste troostplekje in Laakdal toegankelijk voor het publiek. Ze ligt bij de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën in Eindhout. Over een maand (12 juni) opent er een tweede troostplekje aan de Pastorijtuin in Vorst-centrum. De troostplekjes maken deel uit van het project PlanTroost van Ferm vzw.

Gerda Broeckx (schepen van cultuur en begraafplaatsen): “Gemeente Laakdal is enorm blij met de realisatie van de troostplekjes in onze gemeente. Het zijn stuk voor stuk ontmoetingsplaatsen die zorgen voor troost, verbondenheid en vertrouwen, ook in de toekomst. Het initiatief bracht een mooie samenwerking tussen verschillende vrijwilligers, verenigingen en andere partners op gang en versterkt zo de sociale cohesie in de buurt.”

Ferm wil met de troostplekjes hoop en steun bieden aan mensen die tijdens de afgelopen coronajaren hun geliefden verloren. Want door de strenge coronaregels konden veel mensen niet op een gepaste manier afscheid nemen van hun familieleden of vrienden. En dat maakt het rouwproces nog zwaarder.

De troostplekken bestaan uit een stukje groen, waar mensen kunnen samenkomen voor activiteiten. Bovendien plant Ferm er bloembollen in de herfst. Die bloeien dan open in het voorjaar en staan symbool voor veerkracht, wat de mensen energie en troost moet geven.