Kasterlee

Geboren Tielenaar Luc Van Looy wordt kardinaal

Tielenaar Luc Van Looy wordt kardinaal. Dat kondigde paus Franciscus aan. De plechtigheid in Rome waarop dit gebeurt, zal eind augustus plaatsvinden.

Monseigneur Luc Van Looy werd 81 jaar geleden geboren in Tielen in het gezin van ‘meester’ August Van Looy en Margrit Gevers, en heeft zijn hele leven in dienst gestaan van de Rooms-Katholieke Kerk.

Hij was o.a. vele jaren actief als missionaris in Zuid-Korea, waar hij coördinator studentenpastoraal voor heel Oost-Azië werd. Als Salesiaan werkte hij vervolgens vele jaren aan het Vaticaan in Rome in het generaal huis van de Salesianen van Don Bosco, waarvan hij in 1996 vicaris-generaal werd.

In 2004 keerde hij terug naar ons land. Want toen werd hij in Gent in de Sint-Baafskathedraal tot 30e bisschop van het bisdom Gent gewijd. Deze pastorale functie bekleedde hij tot hij in 2018 met emiraat ging. De benoeming tot kardinaal is een belangrijke erkenning voor zijn levenswerk.

“Het is de eerste maal dat dit een geboren en getogen inwoner van Kasterlee te beurt valt. En als bestuur van Kasterlee zijn we daarop ook echt wel trots,” zegt burgemeester Ward Kennes. Luc Van Looy woont intussen al een hele tijd niet meer in Tielen. “Maar regelmatig keert hij toch terug naar zijn heimat op bezoek bij zijn familie en vele bekenden. Tielen blijft hem beschouwen als iemand van hier,” verzekeren de Tielense schepenen Gert Storms en Walter Van Baelen.