Geel

Sint Amandskerk gesloten door restauratiewerken

De Sint Amandskerk aan de Markt in Geel is sinds maandag 16 mei niet meer toegankelijk voor het publiek door restauratiewerken. Die gaan een jaar duren. Men voert onderhoudswerken uit aan het houtwerk in de kerk om verval tegen te gaan.

Uit het verslag van monumentenzorg blijkt dat het unieke barokinterieur ernstig te lijden heeft onder klopkevers die de houten structuren aanvreten, opstijgend vocht en zwam- en insectenaantastingen. Volgens de specialisten is er dringend actie nodig om blijvende schade te voorkomen. Na verloop van tijd wordt bekeken of bepaalde gedeelten van de kerk heropend kunnen worden.

De restauratie- en herstelwerken zijn omvangrijk. De muren worden geïnjecteerd tegen opstijgend vocht, het zeer waardevolle houten meubilair krijgt een houtwormbehandeling en het pleister- en schilderwerk wordt hersteld. Daarnaast worden vloeren en treden hersteld, naast het nodige schrijn- en timmerwerk en de restauratie van schilderijen, beelden en meubilair. Ook de elektrische bedrading en de verlichting wordt aangepakt.

Vlaanderen komt voor een groot deel tussen in de restauratiekosten en trok maar liefst 1,1 miljoen euro uit. Sint-Amands staat bekend als één van de mooiste gotische kerken in de Kempen met een rijk barokinterieur. Heel wat schilderijen en beelden lokken toeristen naar de kerk.