Geel

BBL en Natuurpunt gaan in beroep tegen vergunning Ineos Geel

Site Ineos Geel

De Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt tekenden eind vorige maand beroep aan tegen een nieuwe vergunning voor het petrochemisch bedrijf Ineos Aromatics in de Amocolaan in Geel. Het lozen van kobalt in de Grote Nete is voor de organisaties één van de struikelblokken.

Het bedrijf Ineos Aromatics is gevestigd tussen de E313 en het Albertkanaal in Geel. Ineos heeft in 2020 de toenmalige site van BP Chembel, één van de grootste productiesites van paraxyleen in de wereld, overgenomen. Uit paraxyleen wordt tereftaalzuur bereid. Dat zuur wordt gebruikt voor de productie van polyester.

De deputatie van de provincie Antwerpen leverde in april een nieuwe omgevingsvergunning voor Ineos Aromatics af, maar dan wel met een aantal strenge milieuvoorwaarden. Door het beroep verhuist het dossier naar het kabinet van Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir.