Kasterlee

Ook Geiteboerderij Polle overhandigt bezwaarschriften Stikstofakkoord aan burgemeester Ward Kennes

Het gemeentebestuur van Kasterlee ontving de afgelopen week tientallen bezwaarschriften over het Stikstofakkoord. Onder meer de Landelijke Gilden dienden een pakket in met meer dan 90 bezwaarschriften van landbouwers en sympathisanten.

Ook bij het familiebedrijf Polle dat lokaal geitenmelk verwerkt tot kaas en andere voedingsproducten, leven grote zorgen over het akkoord. Geitenkaas Polle maakt een erkend streekproduct en mikt sterk op de korte keten. Met zijn hoevewinkel schakelt het zich ook in in het plattelandstoerisme en werkt het mee aan allerlei toeristische en educatieve projecten.

Met Sam staat een jonge ondernemer klaar om het familiale bedrijf verder te zetten en te ontwikkelen. Maar ook dit bedrijf ziet zijn ontwikkelingsmogelijkheden de komende jaren geblokkeerd. “Wij kunnen onze vergunning niet meer vernieuwen, zelfs met behoud van hetzelfde aantal dieren. Ik dacht dat ze de lokale kleinere hoeveproducenten juist willen aanmoedigen,” zegt Sam D’Haene.

Daarom bracht ook Sam zijn persoonlijke bezwaren en deze van een 70-tal klanten en sympathisanten naar het gemeentehuis van Kasterlee. Burgemeester Ward Kennes nam ze daar persoonlijk in ontvangst. “Land- en tuinbouw is een van de economische pijlers van onze gemeente,” zegt Ward Kennes. Daarrond hangt ook een sterk sociaal en cultureel netwerk. “Zowel landbouw als natuur zijn in Kasterlee sterk aanwezig. Wij zien dat juist als een troef! Het wordt dus een complexe opdracht om beide te verzoenen en kansen te geven,” aldus de burgemeester.