Geel

Zwerfvuilhandhavers ingezet om extra te controleren op overtredingen

De stad Geel gaat zogenaamde zwerfvuilhandhavers inzetten in de strijd tegen sluikstorten en afval op straat. Het gaat om een samenwerking met de OVAM, de openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij.

OVAM stelt mensen ter beschikking die in de straat zullen controleren of niemand zijn afval of sigarettenpeuken zomaar op straat gooit. Wie betrapt wordt, riskeert een GAS-boete tot 350 euro.

De stad telt momenteel 352 publieke vuilnisbakken en stelde hiervoor samen met IOK Afvalbeheer en Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en VVSG, een vuilnisbakkenplan op.

© Stad Geel

Alle vuilnisbakken werden in kaart gebracht, hun plaatsing werd kritisch bekeken en het gebruik en de inhoud werd gecontroleerd. De conclusies van dat onderzoek leidden tot het verwijderen en verplaatsen van bepaalde straatvuilnisbakken.

Bij andere vuilnisbakken wordt de inwerpopening verkleind, de ervaring leert dat dit het aantal sluikstorten in straatvuilnisbakken drastisch doet dalen. Meer informatie hierover vind je hier.