DesselMol

Waterrecreatie verboden door aanwezigheid blauwalg in kanalen

In de kanalen Dessel-Turnhout-Schoten, Bocholt-Herentals en Beverlo werden blauwalgen waargenomen zowel in Mol als Dessel. Onderzoek van waterstalen door de Vlaamse Milieumaatschappij bevestigen de effectieve aanwezigheid van de bacteriën.

Waarnemend burgemeester van Mol Andreas Verbeke vaardigt een tijdelijk recreatieverbod uit omwille van het gezondheidsrisico bij contact met de bacteriën. Ook het water gebruiken voor het besproeien van gewassen is verboden. Het verbod geldt tot het uitdrukkelijk wordt opgeheven.

Wie met de huid in contact komt met blauwalg, moet zich zo vlug mogelijk douchen of afspoelen. Bij huidirritatie of misselijkheid consulteer je best de huisarts.

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en eruitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Blauwalgen kunnen onder andere huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken.

Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in. De toxische stoffen kunnen namelijk lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk kan bij besproeiing hinderlijk zijn voor omwonenden. Eens blauwalgen in waterlopen worden aangetroffen, zijn ze niet snel weg te krijgen, hoewel veel neerslag doorgaans een positief effect heeft.