Geel

Diervriendelijke straatverlichting in gebruik genomen op Malosewaver

Sinds donderdag branden diervriendelijke straatlantaarns langs de bosrijke weg Malosewaver in het Geelse deeldorp Bel. De buurtbewoners waren al lang vragende partij om openbare verlichting te plaatsen op het gedeelte van Malosewaver tussen Bel en de Meerhoutseweg.

© Stad Geel

Deze weg, waar veel fietsende scholieren langskomen, loopt door natuurgebied De Belse Bossen. Omwille van de kwetsbare fauna in dit gebied was het echter niet zo eenvoudig om daar gewoon standaard lantaarns te zetten. De keuze viel op relatief lage ledarmaturen, die het licht naar beneden uitstralen.

Daarbovenop heeft het licht van de gekozen lampen een speciale rode kleur. Dat zou het minst nadelig zijn voor de vleermuizen, die in de toren van de Sint-Lambertuskerk in Bel verblijven. Deze dieren gebruiken de Belse bossen en vooral het gebied rond de weg in kwestie als nachtelijke vliegroute.

Fietsers en wandelaars kunnen voortaan veiliger door de straat verplaatsen en zijn beter zichtbaar voor het gemotoriseerd verkeer. Na 22u00 wordt 1 lamp op 2 volledig gedoofd. Daarbovenop worden de brandende lampen dan nog eens met 50% gedimd.