Geel

Huisdichter Sander werpt een blik op de maandelijkse gemeenteraad

Algemeen directeur van stad Geel, François Mylle, kwam afgelopen gemeenteraad met een opmerkelijke tussenkomst. Toen naar aanleiding van vragen van gemeenteraadsleden Patrick Graux (onafhankelijk) en Dirk Kennis (De Brugpartij) het nieuwe vaccinatiecentrum bij het voormalige Meubelen Verhaegen onder vuur lag – ze vonden de besluitvorming niet transparant en verweten schepen Tom Corstjens (N-VA) belangenvermenging – kwam Mylle met een merkwaardige vondst. Van voormalig schepen en chirurg Christoph Molderez (toen N-VA) had hij geleerd dat het met een retrospectoscoop gemakkelijk oordelen is. Maar op de vorige locatie werd de stad voor 5000 euro per maand gepluimd en verliep het contact met de eigenaar niet goed, terwijl de coronacijfers daalden. Bovendien had de gouverneur gevraagd om ook opvangplaatsen te voorzien voor Oekraïense vluchtelingen, wat perfect mogelijk is op de nieuwe locatie. En wat die belangenvermenging betrof: de eigenaar van het gebouw vraagt slechts één euro per maand, waar men niet echt rijk van wordt.

Met de retrospectoscoop in de hand menen we dus te mogen oordelen dat dit eerder een goede deal was voor de stad. Maar wie ongetwijfeld wel graag een terugblikinstrumentje had gehad, was Patrick Graux. Hij kwam na vier jaar tot de constatatie dat het toch niet zo leuk toeven was bij Vlaams Belang: de nationale partij keek steeds mee over zijn schouder, hij had geen vrijheid bij het indienen van interpellaties en ook was de partij voor hem niet open genoeg voor mensen van andere etnische afkomst of seksuele geaardheid. Hij zal nog twee jaar als onafhankelijke zetelen.

Daarnaast hing de gemeenteraad aan elkaar met interpellaties over lang aanslepende dossiers die met een prospectoscoop ongetwijfeld anders gelopen waren. Zo menen we dat het bestuur voor de bouw van een telescopische zuil in 2011 niet in zee was gegaan met kunstenaar Kris Vleeschouwer – hij is trouwens teruggevonden en het stadsbestuur zit opnieuw met hem rond de tafel, al is hij wel weer voor een tijdje op reis en lijken zijn contacten met de industriële partners niet zo vlot te verlopen.

Tot slot kwam ook de situatie op Sint-Dimpna uitgebreid aan bod. Doorn in het oog van zowel meerderheid als oppositie en blijkbaar een onoplosbaar probleem zolang de ring niet verder ontsloten wordt. Nu de Retieseweg tijdelijk onderbroken is, is het er een stuk aangenamer toeven. Maar de beloofde aanleg van gescheiden enkelrichtingsfietspaden en de herinrichting van het Sint-Dimpnaplein, die de verkeersveiligheid er moeten verhogen, zijn nog niet voor morgen nu de riolering er in erbarmelijke staat lijkt te zijn en eerst onder handen zal genomen moeten worden. Bij een volgend dodelijk ongeval op Sint-Dimpna zullen we waarschijnlijk met de retrospectoscoop zien dat er toch mogelijkheden waren om dat te vermijden.

© Sander Verwerft