Kasterlee

Kasterlee huldigt koningen en keizer van de gilden

Afgelopen week werden de koningen van de Sint-Sebastiaansgilde Lichtaart, Sint-Antoniusgilde Lichtaart en Sint-Antoniusgilde Kasterlee en de keizer van de Hoge Gilderaad gehuldigd in de raadzaal van het gemeentehuis in Kasterlee.

‘Als gemeentebestuur zijn wij enorm trots op de tradities van het koningsschieten die onze gilden in stand houden’ zegt burgemeester Ward Kennes. ‘Het was dan ook vanzelfsprekend om de prestaties feestelijk te vieren met een officiële ontvangst.’ Normaal wordt het Koningsschieten elke drie jaar georganiseerd maar omwille van Corona was het een extra jaar wachten op de wedstrijd. Deze drie koningen werden in de bloemetjes gezet. Erik Buyens van de Sint-Sebastiaansgilde Lichtaart hernieuwde zijn koningstitel van 2018. Tijdens de schuttersronde van de Sint-Antoniusgilde schoot Jan Embrechts raak maar hij weigerde het koningschap. Een paar schoten later werd Joris Geysen benoemd tot koning en ook voor hem is het tweede keer dat hij de titel mag dragen. Bij de Sint-Antoniusgilde van Kasterlee won Karel De Cuyper na 31 jaar opnieuw de titel van koning.

‘Naast de drie koningen was er dit jaar een nog bijzondere benoeming namelijk de titel die Lucas Veraghtert van de Sint-Antoniusgilde Kasterlee behaalde via de Hoge Gilderaad’ vertelt schepen van erfgoed Rob Guns. ‘Lucas schoot als opperkoning bij de Hoge Gilderaad driemaal na elkaar de vogel. Dit leverde hem de titel van keizer op welke hij levenslang zal meedragen. Hij voert reeds 17 jaar plichtsgetrouw zijn taak als opperkoning uit en is gewaardeerd bij alle buksgilden van de Hoge Gilderaad.’

De prestaties werden vastgelegd in het gulden boek van het gemeentebestuur.