Kasterlee

Kasterlee plaatst luchtreinigers in scholen

Afgelopen woensdag werden zowel in de gemeentelijke basisschool de Pagadder in Lichtaart als in de gemeentelijke basisschool de Vlieger in Kasterlee in twee klassen luchtreinigers geplaatst.

Deze luchtreinigers kaderen in het project ‘luchtreiniging in de klas’ dat in 1000 klassen in België en Nederland de impact van luchtreinigers onderzoekt. Dit bouwfysisch-virologisch onderzoek naar luchtreiniging in klaslokalen is een samenwerking tussen de universiteiten KU Leuven, TU Eindhoven en studiebureau Think-E. Kasterleenaar prof. dr. ir. Bert Blocken is deel van het kernteam dat dit onderzoek leidt.

De toestellen reinigen zes keer per uur alle lucht in het klaslokaal en op deze manier zouden de aerosolconcentraties sterk dalen zodat de kans op een coronabesmetting kleiner wordt.

Per school werd in twee klassen een luchtreiniger geplaatst met twee controleklassen van dezelfde grootte om de resultaten te vergelijken. Zo wordt onderzocht wat het effect van deze luchtreinigers is op de gezondheid van de kinderen en leerkrachten. De luchtreinigers zouden ook de klachten van astma, hooikoorts, fijn stof en allergieën moeten terugdringen.

“Dit is een zeer toekomstgericht onderzoeksproject met een positieve impact op gezondheid, omgevingskwaliteit en verwarmingskosten”, zegt burgemeester Ward Kennes.