Geel

‘Het geheim van Averbode’ lezing over de Norbertijnen door Herman Janssens

Wie aan abdijen denkt, legt tegenwoordig sneller de link met trappistenbier dan met contemplatie. De meeste abdijen trekken nog wel bezoekers, maar nieuwe bewoners komen er zelden. Toch is er een abdij die op dat vlak de voorbije decennia beter scoorde dan de meeste andere en dat is die van Averbode. Al is het intreden van nieuwe kandidaten er vandaag ook niet meer vanzelfsprekend. Herman Janssens is historicus en archivaris van de abdij en hij kent de geschiedenis en de geplogenheden uiteraard op zijn duimpje.

Tongerlo, Postel en Averbode: de Norbertijnen zijn in de Kempen erg actief geweest. Vooral die laatste abdij blijft ook nu heel wat mensen intrigeren. Het belevingscentrum ‘Het Moment’ is bijvoorbeeld een publiekstrekker. In zijn lezing zal Herman Janssens focussen op de geschiedenis van de abdij van Averbode, met vooral aandacht voor de hedendaagse tijd (vanaf het Tweede Vaticaans Concilie). Hij zal ook dieper ingaan op de dagelijkse gang van zaken in de abdij en verduidelijken wat mensen aantrekt om er hun leven door te brengen. En misschien heeft hij een verklaring voor dat ‘geheim’ van Averbode, al is ook daar de instroom door de jaren heen sterk verminderd.

De lezing vindt plaats op dinsdag 8 november om 20u00 in het Wijnhuis, Stationsstraat 56 in Geel. De toegang is gratis, maar een vrije bijdrage voor de spreker en de abdij wordt heel erg geapprecieerd.