Geel

Huisdichter Sander werpt een blik op de maandelijkse gemeenteraad

Afgelopen donderdag (29/9) zorgde sterk oppositiewerk voor het schorsen van de gemeenteraad, eerder een zeldzaamheid in de Geelse politiek. Het betrof een convenant tussen het gokkantoor BetFirst en het lokale bestuur. BetFirst, op de Pas aan het kruispunt van het Zonneke, heeft een dergelijke convenant nodig om een verlenging te krijgen. Het was Elhasbia Zayou (De Brugpartij) die de kat de bel aanbond. Zij vond het niet kunnen dat er vlakbij een school een wedkantoor uitgebaat wordt en haalde het voorbeeld aan van de stad Genk waar er twee gokkantoren geweigerd werden.

Deze bedenking werd vriendelijk afgewimpeld door schepen van Lokale Economie, Tom Corstjens (N-VA): ‘Wij stelden ons de vraag: moeten we wel een convenant schrijven? Want eigenlijk willen we geen gokkantoren op ons grondgebied. Als er dan toch een gokkantoor type F2 komt, willen we dat zeker niet in de buurt van scholen, zeker niet in de buurt van een psychiatrische instelling en ook niet in de buurt van sportinstellingen. We willen iedereen beschermen tegen de afschuwelijke gevolgen van een gokverslaving. Dus hebben we een advies ingewonnen bij de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de juridische dienst van IOK om zo streng mogelijk te zijn voor die wedkantoren. Daar kregen we te horen dat we geen convenant kunnen weigeren vanwege een nabije school.’

Toen Zayou vervolgens niet kon beantwoorden of het in Genk ook een F2 gokkantoor betrof, leek de goedkeuring toch te zullen doorgaan. Totdat Berten Kempen (Open vld) met extra vuurkracht kwam. Hij verwees naar een schriftelijke vraag van meerderheidslid Ben Van Looveren (CD&V) die zich ook vragen stelde bij een gokkantoor op 150 meter van een school en haalde verder concrete voorbeelden aan van weigeringen: Mechelen gebruikte de convenant pas nog om vier gokkantoren te sluiten en ook in Antwerpen werd de convenant aangewend om reeds bestaande F2-wedkantoren niet verder te vergunnen. Zo sloeg hij ook het juridische argument uit de handen van de meerderheid. Tot slot sloegen Greet Daems (PVDA) en Dirk Kennis (De Brugpartij) nog eens op het morele nageltje: Geel is ook een studentenstad en dan is het lachwekkend dat het gokkantoor enkel op woensdagnamiddag moet sluiten.

Na een korte schorsing van vijf minuutjes werd beslist om het punt te verdagen, wat voor de uitbater een probleem is: zijn vergunning verloopt eind oktober en de volgende gemeenteraad is pas in november.

Later op de gemeenteraad kwam de aap uit de mouw hoe het zo had kunnen lopen! Schepen van Mobiliteit, Marlon Pareijn (CD&V), bekende een fervent paardenwedder te zijn. Want toen Greet Daems vroeg hoe het nu zat met dat gezellig uitje van geheel de gemeenteraad naar het kabinet van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open vld) om te praten over de gevaarlijke situatie op Sint-Dimpna, antwoordde de schepen dat hij op twee paarden gewed had om door te dringen bij het kabinet van de minister. Hijzelf was het eerste paard en had een brief aan het kabinet gestuurd, waarop hij nog geen antwoord had gekregen. Oppositielid Berten Kempen was het tweede paard – ‘Gelukkig noemt u mij geen ezel.’ – en had eveneens contact opgenomen met Peeters’ kabinet. Hij wachtte ook nog op een schrijven van de minister, waarin hij verwachtte dat alle technische problemen om een vrachtwagenverbod in te voeren zouden besproken worden. Toen voor Daems het resultaat van de weinig succesvolle paardenrace op tijdverlies begon te lijken, begonnen haar vingers al te jeuken: ‘Als we niet ontvangen worden, kunnen we toch ook met zijn allen gewoon PVDA-stijl veel lawaai gaan maken voor haar kabinet?’ Maar Pareijn voelde dan weer niet zo veel voor die ‘vakbondsmentaliteit’.

Omdat we best niet gokken met de verkeersveiligheid op Sint-Dimpna, moeten we het misschien maar over een andere boeg gooien, waar iedereen zich in kan vinden? Want als de ene houdt van herrie op de stoep en de andere van wedraces, kan iedereen zich misschien wel vinden in een kamelenrace! Als iedereen eens een balletje gooit naar de minister, gaat de kameel misschien wel aan het dansen? ‘Roulez, roulez,’ zou ik zo zeggen!

© Sander Verwerft