Olen

Onduidelijkheid over publieke toekomst domein Teunenberg leidt tot negatief advies voor ontwerp ’toegankelijkheidsregeling Zuiderkempen

De Olense gemeenteraad gaf op woensdag 5 oktober een negatief advies voor het ontwerp ‘toegankelijkheidsregeling Zuiderkempen’. Reden hiervoor is de onduidelijkheid over de publieke toekomst van domein Teunenberg. De gemeenteraad bekrachtigt zo het standpunt van de jeugdraad en het schepencollege.

Bosgroep Zuiderkempen diende bij het Olense gemeentebestuur een ontwerp in voor een ééngemaakte toegankelijkheidsregeling Zuiderkempen. Met het ontwerp wil Bosgroep Zuiderkempen de regels rond alle publiek toegankelijke bossen en natuurreservaten in de Zuiderkempen – van Heist-op-den-Berg tot Mol – samenvoegen in één reglement. Dit zou de administratieve werking makkelijker maken.

Het aangepaste ontwerp bestaat grotendeels uit kleine wijzigingen, met uitzondering van domein Teunenberg. Dit publiek toegankelijk domein is momenteel een blinde vlek in het eengemaakte reglement. Dat komt omdat het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), beheerder van het domein, voor Teunenberg een aparte toegankelijkheidsregeling wil opstellen. De oefening zelf is nog in volle voorbereiding.

Voor de gemeente Olen is domein Teunenberg een belangrijke groene ontspanningsbron voor jong en oud. Omdat het voorgelegde ontwerp van Bosgroep Zuiderkempen onvoldoende duiding geeft en geen zicht geeft op de wijzigingen op het domein Teunenberg, gaven de jeugdraad (7 september 2022) en het schepencollege (15 september 2022) hierover een negatief advies. Op woensdag 5 oktober werd het advies bekrachtigd door de gemeenteraad.

“In de eengemaakte toegankelijkheidsregeling van Bosgroep Zuiderkempen wordt een groot deel van Teunenberg – het deel dat in beheer is van ANB – momenteel niet opgenomen”, vertelt burgemeester Seppe Bouquillon. “Dat betekent dat dit gedeelte volgens het ontwerp niet langer publiek toegankelijk is. Omdat het voor ons op dit moment niet duidelijk is wat de plannen van het Agentschap voor Natuur en Bos met Teunenberg zijn, kunnen we niet anders dan het ontwerp tegenhouden. Met wat er nu op tafel ligt, zou onze mountainbikeroute in het gedrang komen, joggers zouden geen rondje meer rond Teunenberg kunnen lopen en ook voor wandelaars en ruiters zijn er negatieve gevolgen. De coronapandemie heeft ons meer dan ooit duidelijk gemaakt dat een groene omgeving zoals Teunenberg cruciaal is voor onze inwoners. We kunnen dit dus niet zomaar laten gebeuren. Van zodra het ANB klaar is met zijn oefening en ons duidelijkheid kan geven over de toekomst van domein Teunenberg, kan het dossier opnieuw op tafel gelegd worden.”