Geel

Sanofi investeert 120 miljoen euro in productie van biologische geneesmiddelen in Geel

Het farmaceutisch bedrijf Sanofi kondigt 120 miljoen euro nieuwe investeringen aan in haar productiesite in Geel. Die speelt een belangrijke rol in de productie van complexe biologische geneesmiddelen voor aandoeningen van het immuunsysteem en zeldzame ziekten.

De nieuwe investeringen worden gebruikt voor de introductie van een nieuwe productielijn voor een nieuw biologisch geneesmiddel, een therapeutisch eiwit voor de behandeling van hemofilie. De investeringen plaatsen Geel in een unieke positie als lanceerplatform, dat complexe biologische geneesmiddelen uit Sanofi’s onderzoeks en ontwikkelingspijplijn kan produceren voor een reeks immunologische en zeldzame aandoeningen.

Minister-President van Vlaanderen, Jan Jambon, bracht een officieel bezoek aan de Geelse vestiging om de start van de werkzaamheden te bezichtigen. “De innovatieve sector van de Life sciences is in Vlaanderen sterk vertegenwoordigd. De Vlaamse regering ondersteunt en werkt nauw samen met de sector om belangrijke investeringen aan te trekken en Vlaanderen blijvend op de kaart te zetten als toplocatie voor zowel productie- als onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Wij zijn verheugd dat Sanofi opnieuw investeert in haar productievestiging in Geel en haar biotechnologische activiteiten op wereldniveau verder uitbouwt en verankert in Vlaanderen”, aldus Jambon.

In Geel worden momenteel monoklonale antilichamen geproduceerd voor de behandeling van immuunziekten zoals atopische dermatis of ernstig eczeem en astma. Daarnaast produceert men ook een enzymvervangende therapie voor een zeldzame en soms levensbedreigende spierziekte.

Tijdens het uitermate complexe productieproces van therapeutische eiwitten worden levende cellen gekweekt in grote bioreactoren die de eiwitten produceren die daarna opgezuiverd worden.

Ieder eiwit dat via celculturen geproduceerd wordt heeft een uniek en heel specifiek productieproces waarvoor nieuwe testen moeten worden ontwikkeld die de veiligheid en doeltreffendheid van het eiwit moeten verzekeren. De bouw van de nieuwe productielijn is opgestart, alsook een grondig en uitgebreid opleidingsprogramma voor de productie en voor het ontwikkelen en uittesten van nieuwe kwaliteits-en controleprocessen.

De systemen en methoden die gebruikt worden, zijn volledig gedigitaliseerd en ook voor het onderhoud maakt men steeds meer gebruik van digitale technologie met intelligente software en specifieke sensoren die aangeven wanneer welk onderhoud nodig is.

In Geel wordt steeds meer gebruik gemaakt van ecologische oplossingen zoals waterhergebruik, energiemeters of groene initiatieven. Wereldwijd heeft Sanofi de ambitie om in 2030 CO2-neutraal te zijn en een netto-nul-emissiedoelstelling in 2050.

De ultramoderne vestiging in Geel stelt ongeveer 800 mensen te werk en werd opgericht in 2001. Ruim twintig jaar lang werd er continu geïnvesteerd in mensen, complexe productieprocessen en de uitbreiding van de productiecapaciteit. De nieuwe investeringen van 120 miljoen euro brengen de totale investeringen in Geel op ruim 1.1 miljard euro sinds de oprichting.