Geel

Sluikstorten in straatvuilnisbakken sterk gedaald, maar in bermen enorm gestegen

Dit jaar was het aantal sluikstorten in de straatvuilnisbakken in Geel nog maar 285 tijdens de handhavingsperiode. Drie jaar geleden lag dat aantal nog op 710 in straatvuilnisbakken. De cijfers wijzen erop dat de invoering van het vuilnisbakkenplan resultaat heeft.

In de loop van dit jaar werd de opening van zo’n 60 vuilnisbakken verkleind om het wegwerpen van zakjes huishoudelijk afval moeilijker te maken. Daarnaast werden op verschillende plaatsen vuilnisbakken verwijderd of verplaatst.

Maar de gemeenschapswachten stelden wel meer sluikstorten vast in bermen en grachten. Het valt op dat het gewicht van de sluikstort met 96% toenam. De voorwerpen die in grachten en bermen gedumpt worden lijken groter en zwaarder te zijn dan vorige jaren. Daarom zullen de gemeenschapswachten in 2023 intensief handhaven rond deze problematiek.

Ook sinds dit jaar krijgen de gemeenschapswachten hulp van toezichters van OVAM. In mei en juni kwamen uit hun eerste actie 59 bestuurlijke verslagen uit. In zo goed als alle gevallen ging het om het wegwerpen van een sigarettenpeuk. Ook tijdens de jaarlijkse handhavingsactie tussen 19 september en 7 oktober leidde tot 47 bestuurlijke verslagen. Als de stad voldoende gegevens over de identiteit van de daders kent, kan dit leiden tot een GAS-boete.