GeelLaakdalMeerhout

1 geseinde persoon gearresteerd tijdens actie woninginbraken PZGLM

In totaal werden 601 voertuigen gecontroleerd door de agenten van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout tijdens een actie woninginbraken. Eenentwintig voertuigen werden uit het verkeer gehaald om te controleren. Ook werden 27 personen nagetrokken door de politie. Eén geseinde persoon werd aangetroffen. Die werd ter plaatse gearresteerd. Eén bestuurder legde een positieve drugstest in het verkeer af. Zijn rijbewijs werd voor 15 dagen onmiddellijk ingetrokken.

Ook werden drie fietsers zonder licht beboet en stelde de politie een PV verkeersvormingsklas op voor een minderjarige jonger dan 16 bij een elektrische step. Tenslotte werd er één parkeerovertreding vastgesteld. De controle actie op woninginbraken werden gehouden op twee locaties in de politiezone tussen 17 en 21 uur op donderdag.

Tijdens de actie deelden de agenten ook kaartjes uit waarop hun bezorgdheden stonden vermeld. Zij vragen namelijk meer respect van de federale regering voor het nakomen van eerdere beloften en akkoorden over loonsverhoging en meer aandacht voor geweld tegen politiemensen te bekomen.

In de periode januari – november 2022 stelde de politiezone 51 woninginbraken vast. Daarnaast registreerde ze ook 44 pogingen tot inbraak. Het percentage pogingen ligt hoger dan in de voorgaande jaren. Voor de inbraken en de pogingen samen is er een stijging van zestien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Zoals in de meeste politiezones is alles na corona weer in gang geschoten, zo ook de criminaliteit. Als we het aantal inbraken vergelijken met dezelfde periode in 2019, is er een daling van 31 procent.

Bij de overgrote meerderheid van de woninginbraken ging het om het hoofdverblijf. De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Bijna twee derde van de inbraken gebeurde tussen 8 en 20 uur, met een piek tussen 18 en 20 uur. 66 procent van de inbraken werden tijdens de week gepleegd (in 2021 was dit nog 78 procent). De inbrekers maakten voornamelijk juwelen, cash geld en multimedia buit.